Hlavní navigace

Recenze smartphonu Motorola Razr 50 Ultra: horký adept na krále letošních skládaček?

Sdílet

Zdroj: Cnews (Dominik Dobrozenský)
Přestože letošní skládačka od Motoroly je spíše zdařilou evolucí loňského staršího brášky, žádoucí vylepšení v oblasti displeje, výkonu a fotoaparátu z ní dělají horkého adepta na nejlepší véčko letošního roku.
Co se dozvíte v článku
  1. Obsah balení:
  2. Parametry:
  3. Vzhled a celkové zpracování:
  4. Displej(e):
  5. Uživatelské rozhraní a ovládání:
  6. Výkon:
  7. Výdrž:
  8. Fotoaparát:
  9. Závěr:

Obsah balení:

Zatímco se ostatní výrobci snaží v případě krabiček zeštíhlovat, jak se dá, Motorola na to jde u své skládačky jinak a po rozbalení se vás snaží upoutat téměř všemi smysly. V krabičce vyvoněné voňavkou na vás mimo smartphone vykoukne také napájecí USB-C kabel společně s napájecím 65W adaptérem, dokumentací a špendlíčkem pro vyjmutí slotu na nanoSIM karty.

Mimo to v balení najdete stylově vyhlížející kryt z umělé kůže vyvedený ve stejné barvě, jako je barva telefonu. K tomu navíc dostanete nastavitelný popruh, s jehož pomocí bude telefon spíše než smartphone připomínat kabelku nebo malý módní doplněk. Za stylové příslušenství a přítomnost adaptéru Motorole náleží první bonusové body navíc.

Součástí balení je i kryt s popruhem vyvedený ve stejné barvě telefonu

Součástí balení je i kryt s popruhem vyvedeným v barvě telefonu

Autor: Cnews

Parametry:

Rozměry a hmotnost:
  • v uzavřeném stavu: 88,1 × 74 × 15,3 mm

  • v otevřeném stavu: 171,4 × 74 × 7,1 mm

  • 189 g

Zpracování:

přední displej Gorilla Glass Victus, plastový hlavní displej, rám z hliníku, pant z nerezové oceli, odolnost IPX8

Displej:
  • hlavní displej: 6,9" LTPO AMOLED displej, 2640 × 1080 px, 165 Hz, HDR10+, jas až 3000 nitů

  • přední displej: 4" LTPO AMOLED, 1272 × 1080 px, 165 Hz, HDR10+, jas až 2400 nitů

Procesor:

Qualcomm Snapdragon 8s Gen 3, 8jádrový, frekvence až 3 GHz, grafický akcelerátor Adreno 735

RAM a paměť:

12 GB RAM + 512 GB interní úložiště

Selfie kamera:

32 Mpx, f/2.4, až 4K@60fps video

Zadní fotoaparáty:
  • hlavní: 50 Mpx, f/1.7, 1/1.95", Dual Pixel PDAF, OIS
  • teleobjektiv: 50 Mpx, f/2.0, 1/2.76", 2násobný optický zoom, PDAF
Nahrávání videa:

4K@60fps, 1080p@940fps, gyro-EIS, HDR10+

Baterie a nabíjení:

4000 mAh, rychlonabíjení 45 W, bezdrátové 15 W, reverzní nabíjení 5 W

Operační systém:

Android 14

Konektivita a funkce:
  • 5G, LTE, GSM, Wi-Fi 7, Bluetooth 5.4 (aptX HD/Adaptive/Lossless)
  • GPS, GLONASS, GALILEO, BDS, QZSS
  • USB-C 2.0, NFC, nanoSIM/eSIM, čtečka otisku prstů, odemykání obličejem

Vzhled a celkové zpracování:

Letošní Motorola Razr 50 Ultra vzala už tak vydařený design loňské 40 Ultry, pořádně jej vylepšila a v novém stylovějším kabátku jej po roce představila svým zákazníkům. Letošní véčko roztáhlo přední displej více do krajů a původní skleněná záda nahradila praktičtější veganská kůže. Díky ní se telefon velmi příjemně drží v ruce, neulpívají na něm otisky prstů a zároveň při položení na šikmou plochu nezačne ihned klouzat.


Motorola Razr 50 Ultra je hlavně stylovka do ruky

Motorola Razr 50 Ultra je hlavně stylovka do ruky

Autor: Cnews
Prémiové tělo a kompaktní rozměry. To je nová Motorola Razr 50 Ultra

Prémiové tělo a kompaktní rozměry. To je nová Motorola Razr 50 Ultra

Autor: Cnews

Motorola se letos za spolupráce Pantone rozhodla opět pro lákavé barvy, které vypadají majestátně a originálně, ale necítíte z nich jakýkoliv pocit dětskosti. Na výběr tak máte mezi růžovou, broskvově oranžovou, tmavě modrou a mnou testovanou zelenou variantou.

Samotná záda z veganské kůže doplňuje pouze logo společnosti a nápis Razr, druhá polovina s předním displejem je pak celá z ochranného skla Gorilla Glass Victus. Kovový rám ukrývá na pravém boku zapínací tlačítko s integrovanou čtečkou otisku prstů společně s tlačítky pro regulaci hlasitosti, která jsou na můj vkus až moc malá, jejich stisk je ale příjemný a jistý.


Detail na přední selfie kameru

Detail na přední selfie kameru

Autor: Cnews
Detail na dvojici hlavních fotoaparátů

Detail na dvojici hlavních fotoaparátů

Autor: Cnews

Šuplíček pro nanoSIM kartu hledejte na pravém boku. Uživatelé více SIM karet se budou muset spolehnout na podporu eSIM. Pochvala směrem k Motorole náleží také za zvýšenou odolnost IPX8, která umožňuje ponoření do hloubky až 1,5 metru po dobu 30 minut, čímž Motorola de facto srovnává síly se Samsungem, který u svých skládaček voděodolnost přinesl jako první.

Displej(e):

Jak jsem zmiňoval v úvodu, letošní Razr 50 Ultra pojala Motorola hlavně ve zlepšování všeho, s čím přišel loňský předchůdce, displejů nevyjímaje. Oba displeje zastupuje LTPO AMOLED panel, který nabízí nádherné barvy a v obou případech variabilní 165Hz obnovovací frekvenci. Letošní Razr 50 Ultra roztáhl přední displej prakticky do všech rohů, čímž navýšil velikost displeje na celé 4" a rozlišení na 1272 × 1080 px.


Oproti loňskému roku narostl přední displej na 4"

Oproti loňskému roku narostl přední displej na 4"

Autor: Cnews
Jako hlavní displej opět posloužil ohebný 6,9" LTPO OLED panel

Jako hlavní displej opět posloužil ohebný 6,9" LTPO OLED panel

Autor: Cnews

Osobně se mi přední displej takto líbí více než v případě konkurenčního Galaxy Z Flip6 od Samsungu, jelikož nabízí širší možnosti využití a po designové stránce vypadá lépe. Problém může nastat u aplikací, které si nedokáží poradit s takto netradičním poměrem stran, a byť na předním displeji spustíte všechny aplikace, některé se vám oříznou a zobrazí v titěrném obdélníkovém formátu.

Recenze smartphonu Samsung Galaxy S24 Ultra: když se umělá inteligence spojí s prémiovou vlajkou Přečtěte si také:

Recenze smartphonu Samsung Galaxy S24 Ultra: když se umělá inteligence spojí s prémiovou vlajkou

V těchto momentech je lepší otevřít telefon a používat hlavní displej, který co do rozlišení a velikosti zůstává stejný jako loňský Razr 40 Ultra. Motorola však zapracovala na pantu a přehybu displeje, který je opět lepší a dotykem jej už prakticky nepocítíte. Rovněž chválím výrobce za velmi vysoký jas až 3000 nitů (potažmo až 2400 nitů u předního displeje), který zajistí bezproblémové používání i za ostrého denního slunce.

Čtečka otisku prstů je spolehlivá a reaguje bleskově

Čtečka otisku prstů je spolehlivá a reaguje bleskově

Autor: Cnews

Pant jako takový nabízí ideální tuhost a lze jej otevřít jednou rukou, není to však kdovíjak pohodlná činnost a osobně bych doporučoval zůstat u klasického otevírání obouruč. Ocenit ale musím prakticky symetrické rámečky okolo hlavního displeje, které svým malým zdvihem zároveň chrání displej proti poškození. Oba displeje nabízejí podporu HDR10+ obsahu a Dolby Vision.

Velmi se mi líbí možnosti přizpůsobení malého displeje, které smartphone nabízí, včetně praktické Always on funkce a jejích širokých možností nastavení.

Uživatelské rozhraní a ovládání:

Motorola se zdržuje používání jakýchkoliv nadstaveb a namísto toho sází na téměř čistý Android, do kterého přidá pár vlastních vychytávek a motivů. Výsledkem je tak v případě Motoroly Razr 50 Ultra přítomnost nejnovějšího Androidu 14, který na telefonu běží naprosto plynule s příkladnou optimalizací.

Motorola sází na prakticky čistý Android

Motorola sází na prakticky čistý Android

Autor: Cnews

Motorole se podařilo vyladit rychlost přepínání aplikací mezi vnějším a hlavním displejem, vše je krásně rychlé a bez trhavých animací nebo záseků. Abyste se s telefonem co nejrychleji sžili a naučili se využívat všech jeho předností, je vám k dispozici aplikace Moto sloužící jako jakýsi rozcestník pro nastavení důležitých prvků týkajících se displejů, gest, přizpůsobení a mnoho dalšího.

Skrze přední 4" displej obstaráte vesměs vše potřebné

Skrze přední 4" displej obstaráte vesměs vše potřebné

Autor: Cnews

V základu dokážete veškeré dění obstarat na předním displeji a velký otvírat až v případě, kdy je to potřeba. Rovněž se mi líbí přítomnost různých panelů s počasím, kalendářem, ovládáním hudby přes Spotify, widgety nebo jen přehledem aplikací. Vše funguje plynule, intuitivně, a hlavně tak dobře, že mnohdy ani nemáte potřebu telefon otevírat. Rovněž ke čtečce otisku prstů v zapínacím tlačítku nemám žádných výtek a její funkčnost a rychlost je příkladná.

Motorola tomuto telefonu přislíbila 3 velké aktualizace Androidu (tedy až na Android 17) a 4 roky bezpečnostních záplat.


Základních 12 GB RAM můžete virtuálně rozšířit až o dalších 12 GB

Základních 12 GB RAM můžete virtuálně rozšířit až o dalších 12 GB

Autor: Cnews
Aplikace Moto sdružuje nastavení všech zajímavých funkcí

Aplikace Moto sdružuje nastavení všech zajímavých funkcí

Autor: Cnews

Výkon:

Srdcem nové Motoroly Razr 50 Ultra je 8jádrový Qualcomm Snapdragon 8s Gen 3, tedy odlehčená verze aktuálně nejvýkonnějšího procesoru od Qualcommu. Díky němu je telefon nejen svižný a bleskově reaguje na všechny podněty, zároveň si s přehledem poradí i s náročnějšími aplikacemi a hrami. 

Telefon neměl problém rozjet mnou oblíbený Genshin Impact na nejvyšší grafické nastavení, avšak při delším hraní dokázal poměrně dost topit. Není to nic, co by se nedalo přežít, nicméně je zde znát jistý kompromis v chlazení na úkor rozměrů a kompaktnosti. K zahřívání dochází pouze při náročnějšímu používání, při běžném scrollování sítěmi je telefon naprosto chladný.

Výkonnému procesoru pomáhá hned 12 GB RAM (kterou je možné virtuálně rozšířit až o dalších 12 GB) a 512 GB vnitřního úložiště typu USF 4.0.

3DMark (Wild Life Extreme)
PCMark (Work 3.0)
PCMark (battery)
Geekbench 6
AnTuTu Benchmark

2233 bodů

17184 bodů

11 hodin a 48 minut

1720 bodů SC
3699 bodů MC
865 723 bodů

Výdrž:

Od telefonu s 4000mAh baterií jsem nečekal žádné zázraky. O to více jsem byl překvapen, když se mnou telefon při mém každodenním náročném používání dokázal držet krok a večer mi hlásil ještě několik desítek procent baterie. Zpočátku jsem telefon otevíral kvůli každé notifikaci, jakmile se ale člověk naučí vyřešit většinu skrze malý displej, výdrž razantně stoupá.

Skrze dodávaný 65W napájecí adaptér (telefon jako takový podporuje pouze 45 W) jsem telefon nabil na 50 % za přibližně 23 minut, do plna pak stačila bez pár sekund rovná hodinka.

50 % baterie
70 % baterie
100 % baterie

± 23 minut

± 36 minut

± 1 hodina

Fotoaparát:

Nová skládačka od Motoroly doznala vylepšení i v oblasti fotoaparátů. A když už, tak pořádné. Stále se díváme na kombo předního selfie fotoaparátu společně s hlavním fotoaparátem a teleobjektivem, v případě druhé dvojice narostl počet megapixelů na rovných 50 Mpx a loňské šíro letos nahradil teleobjektiv.

Začněme tedy tím zajímavějším. Hlavní 50Mpx fotoaparát poskytuje konzistentní kvalitu v podobě ostrých a dynamicky vyvážených fotografií. V drtivé většině případů si fotoaparát s focením na automatiku dobře poradí s expozicí a nastavením HDR. Fotky z fotoaparátu nesou jistý prvek postprocessingu, nejedná se však o nic hrozného a vypadají většinou lépe než v hledáčku. Navíc díky PDAF ostření a optické stabilizaci jsou fotky vždy krásně ostré.


Hlavní 50Mpx fotoaparát

Hlavní 50Mpx fotoaparát

Autor: Cnews
50Mpx teleobjektiv

50Mpx teleobjektiv

Autor: Cnews
4násobný digitální zoom

4násobný digitální zoom

Autor: Cnews
Hlavní 50Mpx fotoaparát

Hlavní 50Mpx fotoaparát

Autor: Cnews
50Mpx teleobjektiv

50Mpx teleobjektiv

Autor: Cnews
4násobný digitální zoom

4násobný digitální zoom

Autor: Cnews

Podobně dobrých výsledků dosáhnete s 50Mpx teleobjektivem, který nahradil loňské 13Mpx šíro. Teleobjektiv nabízí 2násobný zoom a rovněž disponuje PDAF ostřením. Z jeho dílen dostanete fotografie kvalitou podobné hlavnímu fotoaparátu s dobrou barevnou dynamičností, expozicí. Objektiv si zároveň dobře hraje s HDR a relativně obstojně eliminuje světelné odlesky u focení za dne.


Hlavní 50Mpx fotoaparát

Hlavní 50Mpx fotoaparát

Autor: Cnews
50Mpx teleobjektiv

50Mpx teleobjektiv

Autor: Cnews
4násobný digitální zoom

4násobný digitální zoom

Autor: Cnews
Hlavní 50Mpx fotoaparát

Hlavní 50Mpx fotoaparát

Autor: Cnews
50Mpx teleobjektiv

50Mpx teleobjektiv

Autor: Cnews
4násobný digitální zoom

4násobný digitální zoom

Autor: Cnews

V noci si oba fotoaparáty dokáží poměrně dobře poradit s úbytkem světla, je ale nutné manuálně zapnout noční režim, jelikož telefon si jej častokrát sám neaktivuje. Posledním obsazeným fotoaparátem je 32Mpx selfie kamera, která nabízí uspokojivou kvalitu pro selfie snímky nebo videohovory. Možnost použití předního displeje jako hledáčku ale přímo vybízí k focení selfie fotek skrze dvojici hlavních fotoaparátů. Ostatně tímto způsobem dostanete také v konečném důsledku lepší selfie fotky.

Telefon podporuje nahrávání až 4K videa, a to skrze všechny tři fotoaparáty. Oceňuji i přítomnost optické stabilizace u 4K videa, možnost natáčet super zpomalená videa s 960Hz frekvencí nebo pořizovat fotografie s dlouhou expozicí. Možnosti je zde mnoho a hračičkové si zde přijdou na své.

Zdroj: YouTube.com
Zdroj: YouTube.com

Závěr:

Nová Motorola Razr 50 Ultra je příjemným upgradem loňského modelu, na kterém vylepšila, co vylepšit šlo, a navíc přidala aktualizovaný hardware i software. Třešničkou na dortu je na nové skládačce přítomnost elegantního příslušenství, které ocení zejména osoby něžného pohlaví. Ostatně primárně o jejich pozornost se nová Motorola nepřímo uchází. A ve všech ohledech se jí to poměrně slušně daří.

Letošní véčko od Motoroly se mi osobně líbí víc než konkurenční Galaxy Z Flip6 od Samsungu, i přestože také on má co nabídnout. V tomto přímém duelu bych však vzhledem ke konečnému poměru cena/výkon u obou telefonů preferoval spíše Motorolu. Na druhou stranu letošní skládačky od Samsungu nabízejí poměrně návykové funkce Galaxy AI.

KL24

Pokud tedy přemýšlíte o nové véčkové skládačce a srdce vás táhne k umělé inteligenci, je pro vás spíše vhodný Galaxy Z Flip6 od Samsungu. Pokud vás umělá inteligence nechává chladnými, je pro vás naopak Razr 50 Ultra jasným favoritem číslo jedna.

Líbilo se mi:
Nelíbilo se mi:

+ plnotučné balení s něčím extra navíc

- dodávaný kryt se občas při otevírání sekne do pantu

+ prvotřídní zpracování

- některé aplikace si nemusí správně rozumět s předním displejem (což není chyba telefonu)

+ nadčasový výkon na dlouhá léta dopředu

- menší tlačítka pro změnu hlasitosti

+ výborné LTPO AMOLED displeje

+ funkce spojené s předním displejem

+ voděodolnost IPX8

+ kvalitní fotovýbava hodná vlajek

Byl pro vás článek přínosný?