Hlavní navigace

Recenze Titanu Z vyšla nedopatřením v čínském časopise. R9 295X2 neporazil

12. 5. 2014

Sdílet

Zdroj: Redakce

Když minulý týden Nvidia odložila vydání duální grafické karty GeForce GTX Titan Z, měli už někteří recenzenti karty v rukou a leckde byl možná nachystán i článek, který pak kvůli prodloužení NDA skončil pod stolem. Zdá se ale, že na rozdíl od webů se Nvidii nepodařilo ohlídat tradiční tištěná média. U těch nelze vydání zrušit narychlo, a tak se stalo, že recenzi karty natvrdo publikoval hongkongský časopis E-Zone.

Díky tomu se můžeme podívat na výsledky testů, ale také provozní vlastnosti. Titan Z, který měla redakce E-Zone k dispozici, odpovídá specifikacím, které známe ze slajdů a tiskové zprávy Asusu: karta má základní takt 706 MHz a průměrný boost 876 MHz, efektivní takt paměti GDDR5 (s kapacitou 2 × 6 GB) je 7010 MHz. Podle pozorování recenzenta může boost vystoupat až k 1058 MHz (pokud nejde o chybu v detekci), nicméně typicky se prý držel okolo 900 MHz.

Recenze GeForce GTX Titan Z, vydaná časopisem E-Zone

Recenze – obrázky v galerii pocházejí z elektronické verze pro tablety – ukazuje, že Titan Z s touto konfigurací nedokáže porazit Radeon R9 295X2, což její autoři připisují problémům v ovladači. Stejný důvod odkladu uvedení přitom uváděl i web Hermitage Akihabara. Titan Z sice v některých hrách (Tomb Raider, Batman: Arkham Asylum) předstihuje Radeon R9 295X2, v jiných (Sleeping Dogs, Battlefield 4) nebo v syntetických benchmarcích je ale situace opačná. Problémem je ale podle recenze hlavně to, že karta je vždy o poznání pomalejší než SLI dvou GeForce GTX 780 Ti a přitom stojí dvojnásobek. Při dvojnásobné ceně nemá adekvátní výkon ani proti duálnímu Radeonu.

Benchmarky Titanu Z
Benchmarky Titanu Z

Co je zajímavé, jsou měření provozních vlastností. V klidu mají karty srovnatelné teploty i odběr: sestava s Titanem Z potřebovala 128 W a s Radeonem R9 295X2 to bylo 123 W (GTX 780 Ti SLI pak 121 W). Teploty byly mírně nad 30 °C. V zátěži 3DMarkem se Titan Z zahřál na 79–82 °C a sestava odebírala 612 W. Radeon R9 295X2 v zátěži spotřebovával 678,5 W (v celkové spotřebě tak jeho vyšší TDP poněkud zapadlo), teplota ale byla jen 60–62 °C. Test probíhal mimo skříň, což by přitom vzduchovému chladiči Nvidie mohlo trochu pomoci. Měření hlasitosti bohužel chybí, ventilátor Titanu Z byl ale v zátěži údajně hlučný. Mimochodem, dvojice GTX 780 Ti vyhnala spotřebu sestavy na 651 W, což je jen o 33 W víc.

Titan Z sice odebírá o 60 W méně než Radeon R9 295X2, mnohem víc se ale zahřívá
Titan Z sice odebírá o 60 W méně než Radeon R9 295X2, mnohem víc se ale zahřívá

Výsledky testů (pravda, výběr her je skromný) asi ukazují, že Titan Z by kartu od AMD mohl přesvědčivě porazit, pokud by ho Nvidia dokázala držet na vyšších taktech. Odložené vydání je tak možná způsobeno právě tím, že Nvidia provádí patřičné úpravy ovladačů. Nicméně i potom by se nejednalo o příliš významnou výhru, jelikož mezi oběma duálními konkurenty zůstane propast dvojnásobné ceny.

KL24

 

Zdroje: VideoCardz, Linus Tech Tips

Byl pro vás článek přínosný?