Hlavní navigace

Red Baron a Dogfight: dvě letecké legendy (herní nostalgie)

4. 12. 2012

Sdílet

Zdroj: Redakce

Red Baron - Nebeský jezdec

Nasaďte koženou kuklu, letecké brýle, šálu a nezapomeňte na revolver. Jste připraveni na pravý vzdušný souboj první světové války. Už stačí jen nakopnout vrtuli, odtlačit plynovou páku a přitáhnout knipl. Jste ve vzduchu. Ledový vítr bičující tváře přestanete vnímat, jakmile se z úkrytu za sluncem vynoří rychle se zvětšující obrys rudého Fokkeru. Mezi třemi křídly začínáte rozeznávat urputný výraz sestřeluchtivého skopčáka. Stačí několik sekund a vzdálené zarachocení dvou hlavní palubních kulometů změní klidný let ve střemhlavou vývrtku. Zaseknuté výškovky nedovolují sebemenší manévr. Zem se blíží krutě rychle, jste smíření s koncem. Okolní krajinou třeskne zlověstný výbuch, vaše mise je u konce. Rudá obrazovka, Game over.

Podobným způsobem končila většina úvodních misí v legendárním simulátoru Red Baron. Jednalo se zřejmě o první letecký simulátor, který se dá označit za 3D. Modely letadel jsou opravdu vymodelovány ve třech rozměrech a dokonce se dají poznat konkrétní typy letounů. Zalétat si můžete s legendami, které se pohybovaly na nebi v průběhu první světové války. A to jak na straně Trojspolku, tak Dohody. Samozřejmě nesmí chybět ani Rudý Baron - Manfred von Richthofen, který si připsal celkem 80 sestřelů či René Fonck, jehož stroj prý za celou válku neutrpěl jediný zásah. Osedlat můžete kromě ikonického trojplošníku Fokker Dr.I i další stroje jako Moran Bullet, Albatros nebo obávaný Sopwith Camel. Překonáte letecká esa první světové války?

         

Dogfight: 80 Years of Aerial Warfare - Nejlepší stíhači po kupě

Ve stínu Red Barona existovalo hned několik leteckých simulátorů, které svou kvalitou za stíhacím esem první světové války nijak neztrácely. Jedním z nich je i Dogfight – 80 Years of Aerial Warfare. A už z názvu se dá tušit o co v ní šlo. Posadit jste se mohli do legendárních stíhaček, které dominovaly na vzdušných bojištích hned šesti válečných konfliktů. Navíc hra skvěle posloužila jako interaktivní encyklopedie těch nejznámějších letounů, které se na nebi objevily.

A kde jinde začít, než opět vsadit na evropské bojiště první velké války. Nesmí chybět ani největší konflikt v moderních dějinách lidstva – osedláte Spitfire i legendárního mezka. Pokračovat je možné do Koreji, Vietnamu, na Falklandy a do kokpitu F16 se posadíte v průběhu arabsko-izraelského konfliktu. Kromě toho si vyzkoušíte kolmý start s Harrierem nebo zažehnutí forsáže u Migu-23.

KL24

Hra nabídla v roce 1993 především revoluci v herní kameře. Zatímco v ostatních existujících simulátorech jste sledovali bitevní vřavu z kokpitu nebo za letounem, zde bylo možné zvolit i z pohledů nad letounem nebo nechat letadlo efektně prolétat kolem vašeho virtuálního stanoviště.

Dogfight: 80 Years of Aerial Warfare

Byl pro vás článek přínosný?