Hlavní navigace

Ředitel AMD: výkonu je dost, budoucnost je ve flexibilitě… a SoC?

24. 5. 2012

Sdílet

Zdroj: Redakce

Rory Read, generální ředitel AMD, bude možná litovat výroků, které učinil během rozhovoru s novináři. Skončila prý doba, kdy se AMD snažilo dohnat Intel v honbě za výkonnějším procesorem. „Každý laptop na planetě má nyní dostatečný výpočetní výkon,“ řekl Read. Složité výpočty se přesouvají do cloudu (a to včetně hraní) a uživatelé podle něj potřebují především čipy schopné přehrávat video a další multimédia.

Jak komentuje Theo Valich, prohlásit z pozice výrobce procesorů, že výpočetního výkonu je všude dostatek, není příliš strategický krok – jakou motivaci by pak zákazníci měli mít k nákupu nových produktů? Tím spíš, že AMD je Intelem válcováno i v segmentu procesorů pro servery a datová centra, jehož význam poroste stejně jako služby v cloudu.

Podobně jako v roce 2008 přestalo být AMD z pohledu Intelu jeho největším soupeřem (na této pozici ji nahradila Nvidia, po úspěšném vystrnadění zelených z oblasti čipsetů ji vystřídal Qualcomm a nejnověji Samsung), nyní AMD rezignuje na přetahování se s Intelem (ve kterém už léta stojí na kratší straně provazu). Novým úhlavním nepřítelem budou stejně jako v případě Intelu dodavatelé vysoce integrovaných čipů s procesorovými jádry architektury ARM.

Read se dále nechal slyšet, že AMD hodlá ve svých čipech používat technologii jiných firem. Cílem je vytvořit čipy, které budou kombinovat více funkcí a lépe tak uspokojí specifické požadavky zákazníků; v tomto směru excelují výrobci čipů pro mobilní telefony.

CS24

Šéf AMD vkládá velké naděje do nedávno představených APU Trinity. Ty by měly být osazovány do tenkých a lehkých notebooků, které budou soupeřit s ultrabooky s procesory Intel, oproti nim budou však levnější. Intel se ale zřejmě ohrožen necítí, do nižších cenových příček chystá nízkonapěťové Celerony. Zatímco vývoj Trinity probíhal z větší části v době před tím, než Rory Read přišel do firmy, nyní prý v AMD probíhají změny, jejichž efekty by se měly naplno projevit v roce 2015.

Zdroj: BusinesWeek, Bright Side of News

Byl pro vás článek přínosný?