Hlavní navigace

ReFaceChat: náprava nepovedeného chatu na Facebooku

24. 1. 2012

Sdílet

Zdroj: Redakce

Facebook už má více než 800 milionů aktivních uživatelů. Jeho odpůrcům to může připadat směšné, ale je to tak. Komunikace a sociální interakce přes Internet stále více doplňují život mimo svět počítačů a chytrých telefonů. Být na největší sociální síti světa se vyplatí, protože máte v rukou nástroj, který vás s přáteli spojí hned na několika rovinách. Zatímco chatovací služby vás omezí na text a možná na video nebo audio, Zuckerberg vás nechá vytvářet si fotoalba, svým přátelům můžete dokonce nasdílet vtipné video z YouTube nebo zajímavý odkaz.

I kdyby vás nezajímalo nic jiného, pořád zde můžete alespoň chatovat. Okamžitá textová komunikace přes Facebook je mnohdy nezbytná, protože se lidé z jednoúčelových sítí přesunuli do modří prostoupeného světa. Zatímco v síti ICQ, jíž vládne zase zelená, se pohybují pravděpodobně už jen stovky tisíc Čechů, na Facebook zavítala třetina obyvatel Česka. Z hlediska komunikace tudíž převzal vedení mladší dravec. Ten naneštěstí způsob chatování v loňském roce otočil o 360 stupňů a učinil z něj kontroverzní zážitek.

Online + offline = guláš

Dříve jsme měli k dispozici sice prostý (zato však přehledný) seznam kontaktů, které byly připojené. Konverzaci jsme navíc mohli přesunout do vlastního okna, v němž pak lehce připomínala samostatného klienta a la ICQ. Takto jste chat v uvedené formě opravdu brát mohli. Vlastní okno bohužel zmizelo. A co hůř, seznam kontaktů prošel radikální změnou vizáže. Stal se z něj stále viditelný panel (ovšem s možností jej skrýt), což by samo o sobě nevadilo, právě naopak. Horší už to bylo s uspořádáním kontaktů.

Facebook z nepochopitelných důvodů začal mísit připojené uživatele s odpojenými. Tohle nevhodné chování může být bohudík napraveno. Nápomocný vám bude doplněk pro prohlížeče. Jeho výhodou je podpora všechna hlavních prohlížečů, ReFaceChat si rozumí s Firefoxem, Chromem, Internet Explorerem, dokonce i se Safari. V České republice byste za hlavní prohlížeč patrně považovali také Operu, leč pro ní specifická verze doplňku neexistuje. Italský výrobce ji zřejmě nepovažuje za důležitou.

Šance, že vlastníte kompatibilní prohlížeč, je nicméně i tak vysoká, takže v každém případě zavítejte na adresu www.refacechat.com. Odtud si rozšíření přímo stáhnete. Stránka pozná, ze kterého browseru jste se na ni prosurfovali, a rozbliká tu správnou ikonku, abyste se nespletli a nepokusili se nainstalovat špatnou verzi. My si vše ukážeme ve Firefoxu. Pokud byste zkusili Internet Explorer, budete muset provést instalaci jako u normálního programu.

ReFaceChat je malý, ale šikovný

Zatímco verze aplikace pro Internet Explorer se musí normálně instalovat, ReFaceChat pro Firefox nebo Chrome ani nepotřebuje zrestartovat prohlížeč, to jen tak na okraj. Nastavení přitom nehledejte nikde ve Windows nebo v prostředí prohlížeče, prostě se přihlaste ke svému účtu na www.facebook.com. Předvolby objevíte v horní nástrojové liště. Tu má Facebook obarvenou namodro, což pro vás jistě žádná novinka není.

Moc jich tu ovšem nenajdete, navíc jsou už všechny ve výchozím stavu povolené. Autor jich ostatně nikdy nijak moc nesliboval, avšak o to zásadnější tato vylepšení jsou. Pokud předvolby nevidíte, přihlaste se k chatu, pak se objeví.

Konkrétně můžete zapínat a vypínat tyto předvolby:

  • Enabling User Alerts – upozornění na nově připojené uživatele,
  • Disable sidebar – ovlivňuje seznam kontaktů ve smyslu, že ruší postranní panel,
  • Enable link on the profiles – v konverzaci můžete po klepnutí na jména kamaráda přejít na jeho profil.

V mnoha případech jde opravdu o drobnosti, které ale potěší. Například nelze z chatu běžně přejít na profil uživatele, což vám ReFaceChat umožní. Za dobrý nápad považuji upozornění na příchozí uživatele. Takhle už vám nebudou unikat pohyby v připojování a odpojování účastníků chatu. Notifikace vyskakuje v levém dolním rohu stránky. Je vyvedená naprosto jednoduše, ale docela pěkně zapadá do stylu Facebooku, takže nijak neruší a nevypadá jako návštěvník z jiné galaxie.

Konec postranního panelu, přivítejte notifikace

Když zakážete postranní panel, seznam kontaktů se vyskytne zhruba se stejné podobě, jako si jej pamatujete z ne zase tak dávné doby. Vyřešíte tím hlavní problém, a sice míchání odpojených a připojených uživatelů. Naopak se vám bude přímo mezi kontakty ukazovat tolik podseznamů, kolik jste si jich vytvořili. To může být někdy na obtíž. Facebook má v současnosti příjemnější řešení, ve skrytých možnostech si vyberte, kterému podseznamu se máte nebo nemáte ukazovat, když se připojíte k chatu. Rozhodně vám pak seznamy nepřeplňuje prostor věnovaný kontaktům.

Na druhou stranu takto můžete mít všechny své přátele a známé přehledně rozdělené do kategorií. Pokud nějakému dělení (snad jedině s výjimkou offline a online) nefandíte, budete tuto možnost prostě ignorovat. Ovšem jediným klepnutím můžete celou sekci „odstřelit“, takže se jim vůbec neukáže váš reálný stav (což je online), respektive se vám neukáže jejich reálný stav. Třeba ICQ takhle pružné není, připojit se znamená být viditelný všem. To lze doladit jiným seznamem, na který ovšem musíte lidi přidávat po jednom, stejně tak je zase musíte odebrat jednoho po druhém. Na Facebooku ovšem můžete hýbat s celým vytvořeným seznamem.

CS24

Asi takové výhody vám při chatování na webu Facebooku malý a milý doplněk ReFaceChat. Ještě by bylo hezké, kdyby nám umožnil přepnout chat zase do samostatného okna, pak bychom jej mohli považovat za malý klenot, který odvrací dopady Zuckerbergových méně povedených výmyslů.