Hlavní navigace

Reklamní síť obchází blokování podobně jako malware. Těží i kryptoměny

27. 2. 2018

Sdílet

Zdroj: Redakce

Reklama a nástroje pro její blokování spolu vedou roky souboj. Když někdo vymyslí způsob, jak blokování obejít, blokátory obvykle rychle zareagují úspěšným protiútokem. V roce 2016 sváděl s blokátory urputný souboj Facebook, který ale vždycky po pár dnech prohrál. V poslední době začíná být funkce pro blokování reklam přímo základní výbavou prohlížečů. Velkou bitvu za méně agresivní reklamy zahájil v únoru Google prostřednictvím svého Chromu.

Jenže některé reklamy přitvrzují také. Podle výzkumu Netlab (spadá pod Qihoo 360) jedna reklamní síť, jejíž jméno zveřejněno nebylo, využívá proti blokátorům algoritmus pro generování domén (DGA), skrze které pak zprostředkovává reklamní obsah. Protože se domény mění každý den, není snadné na tyto změny promptně reagovat. Reklamy mohou být okamžitě nabízeny skrze jinou doménu, pakliže je stávající zablokována.

Zajímavé na této věci je, že DGA typicky využívá malware, jenž se podobně snaží minimalizovat možnost, že bude odhalen a komunikace zastavena. V tomto případě ale hlavní problém spočívá v tom, že tato nejmenovaná reklamní síť nasazuje nástroje pro těžbu kryptoměny. Tu považuji za problematickou, protože zatímco o reklamách víte (vidíte je), těžba kryptoměn v prohlížečích je dnes zpravidla netransparentní.

KL24

Všimnete si jí až ve chvíli, kdy zaznamenáte, že vám něco vytěžuje počítač. To je i případ zmíněné reklamní sítě, jež tuto činnost bez informování uživatelů a uživatelek provádí minimálně od prosince loňského roku. Pro takové jednání lze použít termín cryptojacking. Některé tyto domény používané reklamním systémem se v seznamu Alexy dostaly na vysoké pozice – jedná se o pozice kolem 2000 místa.

Netlab popisuje, že při návštěvě jednoho z webů, kde je reklamní systém nasazen, se kvůli těžbě Monera vytížení procesoru počítače okamžitě zvedlo na 100 %. Většina webů, kde je tento reklamní systém nasazen, jsou weby s obsahem pro dospělé nebo pro stahování.

Byl pro vás článek přínosný?