Hlavní navigace

Reklamy Primy u O2 TV nakonec nepřeskočíte a operátor ponížil Primu v EPG

26. 5. 2022

Sdílet

Zdroj: FTV Prima
Od začátku června vstupují v platnost nové podmínky televize Prima ohledně přeskakování reklam. O2 TV nakonec u stanic Primy zcela zablokuje přetáčení směrem vpřed. Zároveň je posune v EPG níže a na přednější pozice se naopak dostane Nova.

O2 TV se nakonec bitva s Primou tolik nepovedla (otázkou je, zda to vůbec šlo) a na podmínky muselo přistoupit. Byť s několikaměsíčním odkladem. FTV Prima na zákazu přetáčení trvá, ale za další poplatek se z něj operátoři mohou vykoupit. Prima požadovala zákaz přetáčení pouze u reklamních bloků s tím, že první rok by šlo reklamu přeskočit po třech minutách. Vývoj technického řešení zůstal v režii operátorů.

Možná i v tom byl problém, neboť O2 TV dlouhodobě chystá zcela novou platformu a vyvinout nové funkce pro tu stávající se nevyplatí. I to může být důvod, proč místo pouhého znemožnění přeskakování reklam nepůjde přetáčet vpřed vůbec. Dá se očekávat, že u nové platformy to O2 TV upraví, což však nebude dříve než v létě. Prozatím si chystá nový systém pro set-top boxy.

KL24

O2 TV Primu ponížil

Kde peníze tečou opačným směrem, je umístění stanic na předních pozicích. Zde si u O2 TV připlatila Nova a naopak Prima v pořadí výrazně klesne. Od června se tak dopředu na uvolněné pozice posouvají stanice Nova Cinema, Nova Fun, Nova Gold, Nova Action a Nova Lady. Výše se pak posunou také sportovní stanice, část filmových nebo například zpravodajská BBC World News. Diváci si mohou seznam kanálů upravit podle sebe, ale to nedělá zdaleka každý a být v základu první se televizím vyplatí.

V souvislosti s požadavkem na zákaz přetáčení reklam na kanálech skupiny FTV Prima nebude v O2 TV od 1. června možné v rámci zpětného zhlédnutí jakékoli přetáčení kanálů Primy kupředu (Fast Forward). „S ohledem na striktní požadavky FTV Prima jsme neměli jinou možnost než funkci posunu vpřed ve zpětném zhlédnutí na jejích kanálech zcela odebrat,“ vysvětluje Anna Lenerová.

Jinde to technicky jde

Například operátor SledováníTV si technické řešení vyvíjí zcela sám a nabídne funkci přeskakování reklam Primy jako balíček za 69 Kč měsíčně (televize si na webu iPrima za tuto funkci sama říká o 89 Kč). Bez něj půjde přeskočit reklamu po třech minutách a přetáčení směrem vpřed u běžného vysílání ovlivněno nebude.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Šéfredaktor Cnews.cz, dříve editor Computeru. Nadšenec do notebooků a příznivce kompaktních smartphonů. Najdete mě na Twitteru nebo LinkedInu.