Hlavní navigace

Rekord s hardwarem z roku raz dva. Nadšenec přetočil EDO RAM na 140 MHz

19. 2. 2014

Sdílet

Zdroj: Redakce

Nejen na výkoném a moderním železu si lze užít legrace s přetaktováním. Hardware z dnes již vzdálené minulosti, kdy taktování bylo dobrodružstvím a nikoliv normou, klade své vlastní výzvy. Nicméně polský taktovač s přezdívkou ludek111 se do podobného retropřetaktování ponořil hlouběji než byste asi čekali. Sáhl po hardwaru z doby, kdy se frekvence měřily v desítkách MHz: paměti EDO RAM, která se používala téměř před dvaceti lety. Popohnal ji skoro na dvouapůlnásobnou frekvenci, čímž vytvořil světový rekord… Konkrétně se tomuto nadšenci podařilo paměti – dva moduly v souhrnné kapacitě 64 MB – dostat na takt 140 MHz s časováním 3.0-3-3-0. O rekord přitom nejde jen díky tomu, že by nikdo jiný nesoutěžil. V řebříčku HWBotu pro tuto disciplínu figuruje například i Christian Ney, jemuž ludek111 uzmul první místo. EDO RAM svého času běhávala na mrzkém taktu 60 MHz, takže přetaktování na 140 MHz u ní představuje zvýšení o 133 %.

Číslo vypadá nízké, proti standardní hodnotě ale takt vyletěl o 133 % Číslo vypadá nízké, proti standardní hodnotě ale takt vyletěl o 133 %

FSB použitého procesoru Pentium 3 733 MHz v provedení pro socket 370 běžela na taktu identickém s RAM (takt CPU byl proto 770 MHz). Mělo by jít o jádro Coppermine, vyráběné na 180 nm, model s FSB 133 MHz a násobičem 5,5×. Nicméně v té době se ještě řadiče pamětí nacházely v čipové sadě, takže hlavní zásluhu na rekordu nese místo CPU základní deska. Pentium 733 bylo dle Wikipedie uvedeno až v roce 2000, v době, kdy již byla EDO RAM bezpečně pasé. Tento druh paměti se používal zejména s procesory Pentium a někdy Pentium II, ale lze říct, že už v zlatém taktovačském věku Mendocin alias Celeronů 300A byla novější SDRAM normou.

Nahoře DIMM moduly SDRAM s 168 piny, dole EDO RAM na 72pinovém modulu SIMM Nahoře DIMM moduly SDRAM s 168 piny, dole EDO RAM na 72pinovém modulu SIMM

KL24

Proto také asi nebylo úplně snadné najít desku, která by celé dobrodružství umožnila (dle Christiana Neye je obvykle problém vůbec nabootovat). Podle slov autora neuspěly kdysi věhlasné Abity s neméně legendárními čipsety Intel 440BX. Poštěstilo se ale s modelem P3B-F z produkce Asusu, též s čipovou sadou 440BX (používá slot 1, takže CPU je instalováno v adaptéru, tzv. „slocketu“; svědectví to zajímavé epizody vývoje procesorů). Tato deska ale díky k relativnímu nestáří pochopitelně nese sloty DIMM pro SDRAM. ludek111 musel použít specifický modul typu SDRAM s PCB připraveným na oba druhy paměti, s čipy EDO RAM dodatečně osazenými na připravené pozice (není asi divu, že to moc desek neskouslo).

Při experimentu byl použit zombie mod pro externí napájení pamětí napětím 4,0 V (použitá EDO RAM byla zřejmě stavěna na 3,3 V). Jinak ale rekordní hardware nebyl nijak speciální – na fotografiích chladí paměť obyčejný položený ventilátor. Jen jako zdroj byl použit moderní 800W Golden Green Modular (z produkce firmy Super Flower). Těžko říct, o kolik MHz výš by si paměti nechaly říct třeba s chlazením kapalným dusíkem; tehdejší hardware obyčejně neumožňoval nastavovat takty v drobných krocích a ani s děličkami to nebylo jednoduché. Otázka je samozřejmě, do jaké míry má smysl to zkoušet, dle ludka111 si ale použité paměti na strop ještě nesáhly, takže se rekord možná ještě zlepší.

Zdroj: HWBot (1, 2)

Byl pro vás článek přínosný?