Hlavní navigace

Rekordér pro vlastní sny? Možná ano [video]

26. 9. 2011

Sdílet

Zdroj: Redakce

Asi už se každému zdálo něco příjemného, k čemu by se rád vrátil. Případně by doktoři rádi zaznamenali něčí halucinace. Nebo těžce postižení lidé by mohli pomocí myšlenek znovu komunikovat. Lidé číst myšlenky neumí, ale stroje by nám mohly pomoci.

Vědci z Berkeleyho univerzity v Kalifornii na této technologii pracují a již mají první výsledky. Využili k tomu funkční magnetické rezonance (fRMI), která mapuje oblasti mozku aktivované při nějaké úloze. Zatím neumí číst přímo sny, ale dokáží zrekonstruovat obraz, který vidí oči. Co obraz, to nějaký nervový vzruch. Podobné obrazy mají i podobné vzruchy, které zachytí fRMI.

Na základě toho lze vypracovat slovník obrazů, který se bude postupem času zdokonalovat. Pokud na to samozřejmě bude lepší technika. Zatím jsou výsledky hodně abstraktní, jak ukazuje video. Dobrovolníkům byly pouštěny krátké klipy (levá půlka obrazu) a současně s tím byla převáděna mozková aktivita za pomocí obrazového slovníku (pravá půlka). Vizualizace je úchvatná, ale jsme teprve na začátku.

" frameborder="0" height="315" width="560">

Než se technologie bude moci výžně využít v medicíně, uplyne ještě hodně času. Ale kdo ví, třeba si jednou opravdu budeme nahrávat vlastní sny. Takhle si natočíte vlastního Terminátora s mladým Arnoldem nebo vytvoříte bezvadný animák s minimálním rozpočtem. Velkou revoluci by ale zažil i pornoprůmysl.

CS24

Někdy je lepší své fantazie nezhmotňovat a nechat je pouze ve své hlavě. Ale už kvůli porozumění nemocným stojí za to na práci dále pokračovat. Možná bychom stejným způsobem mohli pochopit chování zvířat.

Zdroj: TheAge (via +Josef Šlerka), české stránky o fRMI

Autor článku