Hlavní navigace

Názor k článku Rekordní speciální CPU: Intel vydává Core i9-13900KS, první procesor s frekvencí 6 GHz od Saruman - hele, mám dvě sestavy, jednu s Intelem a...

  • 13. 1. 2023 14:45

    Saruman (neregistrovaný)

    hele, mám dvě sestavy, jednu s Intelem a druhou s AMD, jmenovitě 13700K a 3900X, takže mám objektivní srovnání. Jen se mi nelíbí ta adorace Ryzenů kterou tu někteří proAMD aktivisté předvádějí protože je naprosto bezdůvodná. ZEN4 není žádný zázrak a posun z Alderu na Raptor ho nejen dorovnává ale i o ždibec překonává. Jistě, provozní parametry, ale ty vzhledem k odlišné konstrukci procesorů se navzájem nulují, protože monolit má lepší možnost odvodu tepla jak maličké čiplety, ale to už se řešilo u ZEN_2 kde plně aktivní čiplet byl pro vzduchové chlazení peklo. Jediné co se dá u ZEN4 vypíchnout jako úspěch je skvělá implementace AVX512.
    A hlavně mi baví jak si fans AMD protiřečí - co bylo prvně omluvitelné je najednou u Intel/NV strašný průser. Narážím na GCN arch i BD kde to rvali na maximální možnosti frekvence ale fans/aktivisté to skousli - protože je to menší firma a té se fandí, to bylo úsměvné zdůvodnění. A většinu takových komentářů v českém internetu vyprodukovala squadra Belka/Stach s tombík/tydýt.