Hlavní navigace

Rekordní volby v Estonsku, přes internet odevzdala hlasy čtvrtina voličů

Sdílet

Zdroj: Redakce

Včera se v Estonsku uskutečnily parlamentní volby, které sice nepřekvapily výsledkem (více na ČT24), ale svou účastí. Přibližně 25 % voličů totiž odeslalo svůj hlas elektronicky. V zemi, která je jedním z pionýrů elektronických voleb, dochází rok od roku k nárůstu e-voličů.

Celkem 140 846 Estonců použilo speciální software, kde zadávají unikátní ID ze své elektronické občanky a zaškrtnou oblíbenou stranu. V Estonsku žije přibližně 1,3 milionu obyvatel. Zahraniční média už zemi díky pokročilému využívání internetu označují jako E-stonsko.

První e-hlasování se uskutečnilo už v roce 2005, kdy v komunálních volbách hlasovalo více než 9000 lidí (2 %). O dva roky později v parlamentních volbách už elektronickou cestu zvolilo 30 000 občanů (5 %). Ve volbách do Evropského parlamentu v roce 2009 to bylo už 58 000 a loňských komunálních voleb se zúčastnilo 104 000 e-voličů.

U nás máme po loňské volební smršti na chvíli pokoj. Nejbližší senátní se konají až příští rok, snad už se také dočkáme virtuální urny z pohodlí domova.

Zdroj: Yahoo News