Hlavní navigace

RemoveAds: zablokujte reklamy ve všech programech

16. 12. 2011

Sdílet

Zdroj: Redakce

Víte sami nejlépe, jak dopadají universální programy. Umí od všeho trochu, dohromady ale nic pořádně. (Čest výjimkám!) Pakliže se chcete důkladněji zaměřit na nějakou konkrétní oblast, sáhněte po specializovaném řešení. Platí to také v případě, že jste se rozhodli blokovat reklamy. RemoveAds je velice jednoduchý, což je jeho největší výhoda i nevýhoda zároveň. Pokud avšak znáte Adblock pro Firefox nebo Chrome, víte, že ho nainstalujete a rovnou na něj můžete zapomenout.

RemoveAds se nese v podobném duchu, což zní takhle napoprvé pozitivně. Kdyby jen svou práci odváděl dobře. Chce blokovat reklamy obecně, do jeho teritoria tedy spadají jak prohlížeče, tak komunikátory, zkrátka všechny aplikace. Celá idea spočívá v černé listině stránek poskytujících reklamní obsah. Podívejme se ale na nedostatky, kterých by se našlo bohužel dost.

Jde to i bez konfigurace?

Už instalace naznačuje jednoduchost, která se poté definitivně potvrdí při spuštění aplikace. Až na vás vybafne hlavní okno, budete mírně řečeno zaraženi. Jednoduchost by nevadila, naopak, začátečníci si tento koncept budou pochvalovat.

Neuškodilo by alespoň pár základních předvoleb, které by pomohly blokování ovládat. Třeba v případě Adblocku si můžete vybrat weby, kde se mají reklamy normálně zobrazovat. Tady se prostě blokuje všechno, co programu přijde pod ruku. Vaší jedinou šancí, by mohl být alespoň seznam reklamních stránek. Ale není.

Na černou listinu nelze adresy přidávat, ani je odebírat. Můžete alespoň autorům programu poslat návrh na dalšího adepta na zablokování, ručně však seznam nijak neovlivníte.

Po instalaci vám stačí ujistit se, že má program staženou aktuální databázi, což vám nahlásí hned v hlavním okně. Co je ale milionkrát horší než chybějící předvolby?

Problém leží jinde

Problém nehledejte v nastavení, sami si ho moc dobře všimnete při používání RemoveAds. Docela zajímavý koncept (alespoň pro začátečníky a nenáročné uživatele) totiž nakonec zabíjí neschopnost reklamy zablokovat. Záleží, na jakých webech se budete procházet, většinou ale zjistíte, že k dokonalosti bude mít zážitek z prohlížení daleko. Na černé listině evidentně hodně poskytovatelů reklam chybí, jinak si to nedovedu vysvětlit.

Velká část reklam zkrátka zůstane na svém místě. Situace se nijak nelepší ani v kecálcích, třeba pruhy v ICQ se RemoveAds ani trochu nezalekly.

Windows Live Messenger se po instalaci RemoveAds naopak proměnil. Jestli k lepšímu, ať si každý posoudí sám. Místo reklamního pruhu v seznamu kontaktů najdete opět reklamní pruh, jen bez rušivého obrázku. Program tam pro propaguje sám sebe, což asi není ideální řešení situace. Nahradit reklamu reklamou, to si moc nepomůžete. Když použijete specializovaný nástroj (A-Patch), poutač zmizí se vším všudy.

KL24

Myšlenka je ale dobrá...

Cožpak o to, autor programu to myslel dobře. Cílí na méně pokročilé jedince, což mu nemůžeme mít za zlé. Horší je to s reálným výkonem RemoveAds. Velká část reklamních poutačů uniká jeho pozornosti. Ještě by to chtělo dát si práci se zaplněním černé listiny. Oproti jiným alternativám ale skutečně zabraňuje načítání reklam, což vám ušetří internetové připojení a snad i rychlí načtení stránky. Někteří konkurenti reklamu pouze skryjí, ta se však do vašeho počítače stejně přenese.

Zaříznout nežádoucí obsah u zdroje má nejlepší efekt. Relativně nízká úspěšnost bohužel RemoveAds dost sráží. Výrobce dokonce uvádí, že program obsahuje pokročilé detekční mechanismy. Pokud se v něm skutečně nachází, nemá se vývojový tým čím chlubit. Heuristika by mohla pracovat lépe. Přesto, pokud chcete, aplikaci vyzkoušejte. Uškodit vám v konečném důsledku nemůže. Nainstalujete ji a ihned začne fungovat. Pak už bude na vás, jestli ji vyhodnotíte jako užitečnou.

Byl pro vás článek přínosný?