Hlavní navigace

Renesance „cédéček“? Folio Photonics chystá vypalovací média s kapacitou několik terabajtů

12. 9. 2022

Sdílet

Zdroj: Blocks and Files
Startup má technologii pro levnou výrobu polymerových optických disků, které budou mít až 32 vrstev. Byly by ideální na archivaci a zálohování dat.

Optická záznamová média jsou jednou z oblastí hardwaru, kterou je oblíbeno prohlašovat za mrtvou. Proto potěší, když se v ní naopak objevuje něco nového. A sice firma Folio Photonics, která oznámila novou generaci optických disků pro ukládání dat, které budou dosahovat kapacity až několik terabajtů na jedno médium, takže by byly ideální pro zálohování a archivaci. Klíčem k této kapacitě má být uložení osmi a výhledově až 32 vrstev záznamu na sebe.

Technologie firmy Folio Photonics je relativně konvenční, což je slibné pro úspěšné (a ekonomické) nasazení. Šlo by asi o klasické polymerové kotouče jako v případě CD, DVD a Blu-Ray, které budou čteny a zapisovány laserem. Média budou zapisovatelná jednorázově jako CD-R a DVD-R, nikoliv přepisovatelná. Což ovšem není u záloh a archivace problém (ale pro někoho naopak i výhoda, jinak by se nedávno neobjevila nepřepisovatelná SSD).

Firma využila výzkum a pokroky v materiálech, aby dosáhla výrazně lepší kapacity, než jsou možné s disky Blu-Ray. Klíčový je pro technologii zřejmě postup výroby záznamového materiálu. Ten je tvořen filmem, z něhož se pak řežou a laminují média, takže by mělo jít o levný postup (nevytvářejí se stopy pro každý individuální kotouček). Vícevrstvá struktura je vyráběna postupným extrudováním, dělením, skládáním a opětovným extrudováním materiálu.

Plán postupného zvyšování kapacity médií Folio Photonics Plán postupného zvyšování kapacity médií Folio Photonics (zdroj: Blocks and Files)

Postup by měl umožňovat počet vrstev postupně navyšovat. Zpočátku firma začne s osmi, což má dosáhnout kapacity 500 GB až 1 TB na jeden disk. Folio pak má roadmapu, která počítá s navyšováním střídavě hustoty záznamu na úrovni jedné vrstvy a zvyšováním počtu vrstev – nejprve na 16, poté výhledově až na 32 (toho by mělo být dosaženo někdy kolem roku 2030). Kapacita má u druhé generace disků stoupnout na 1–2 TB, u třetí na 2–4 TB a u čtvrté prý na 4–10 TB. Je nicméně možné, že se disky budou ještě navíc montovat do cartridge s více „plotnami“, čímž by kapacita jednoho kusu šla nahoru.

Disk Folio Photonics Prototyp disku Folio Photonics (zdroj: Blocks and Files)

Zápis na úrovni vrstev má probíhat pomocí fluorescentních teček vytvořených laserem. Zápis a čtení různých vrstev je umožněn změnou toho, do jaké hloubky je laser zaostřen. Podle firmy Folio Photonics by záznam snad měl mít životnost až 100 let, takže by se hodil na archivaci (při rozumném přístupu, kdy se stav archivu kontroluje a v potřebné době se překlopí zase do nových médií). Optické disky mají proti páskám tu výhodu, že je přístup k datům mnohem rychlejší. Výhodný detail může být také to, že takto uložená data mají dle firmy být odolná proti elektromagnetickým pulzům.

Tato technologie není bezprostředně před reálným nasazením – Folio Photonics je startupová firma a oznámila, že s touto technologií dosáhla úspěšného čtení a záznamu v laboratoři (na úrovni celého média a všech vrstev). Nyní tedy začne s vývojem reálných mechanik. Zatím ale není jasné, zda by je firma vyráběla sama, nejspíš se pokusí na výrobě dohodnout s některým z existujících výrobců optických mechanik.

Velká část technologie optických médií Folio Photonics už je ověřená Velká část technologie optických médií Folio Photonics už je ověřená (zdroj: Blocks and Files)

Nejde tedy ještě o hotovou technologii. Kapacity jsou ovšem slibné, takže doufejme, že se vývoj povede. Archivace a zálohování na tato média by prý snad mohly být relativně levné a samotná média by neměla být moc náročná na výrobu co do surovin, energie a ekologických dopadů – mělo by jít tedy o mnohem šetrnější způsob, jak ukládat data, než jsou pole HDD v datacentrech (ale samozřejmě i než paměti NAND flash a SSD).

KL24

Zatím se asi moc nedá očekávat, že by několikaterabajtová média byla tak atraktivní, že by se mechaniky rozmohly i na spotřebitelském trhu. Nicméně třeba profesionálům pracujícím s videem by se tato technologie už v budoucnu vyplácet mohla.

Zdroje: TechPowerUp, Forbes, Blocks and Files

Byl pro vás článek přínosný?