Hlavní navigace

Reparát Samsungu F1: 640 GB a 1 TB v testu

18. 12. 2008

Sdílet

Zdroj: Redakce

Samsung 640 GB: rozporuplná volba?

Když mi čtenáři pod testem čtyř 640GB pevných disků předkládali své výsledky přenosových rychlostí Samsungu HD642JJ s čísly kolem 90 MB/s, na chvíli jsem zapochyboval o tom, jestli jsem byl při naměření ani ne dvoutřetinových přenosových rychlostí stejného disku při smyslech. Než jsem Alfacompu disk vrátil a mezitím mi ochotně zapůjčili další, ještě jednou jsem jej přeměřil a jeho „práci“ zaznamenal na screenshotech:

 

Výsledky prvního HD642JJ z HD Tachu: vlevo rychlý benchmark (8MB zóny), vpravo plný (32MB zóny)

Ty stejné rozkolísané výsledky naznačující dle mého názoru nejspíš zcela zmatený firmware ukazuje i SiSoft Sandra 2009 (čtení, zápis), HD Tune a CrystalDiskMark.

 

Výsledky druhého HD642JJ z HD Tachu: vlevo rychlý benchmark (8MB zóny), vpravo plný (32MB zóny)

SiSoft Sandra 2009 (čtení, zápis), HD Tune a CrystalDiskMark. Jak by to mělo vypadat ideálně, ukazuje až 1TB Samsung SpinPoint F1, u něhož nejsou žádné pochybnosti: s jistotou se jedná o disk se třemi plotnami (334 GB na plotnu), 32 MB cache a bezproblémovou prací i v prostředí Windows Vista s AHCI (NCQ):

 

Výsledky HD103UJ z HD Tachu: vlevo rychlý benchmark (8MB zóny), vpravo plný (32MB zóny)

Pro úplnost ještě opět obrázky ze SiSoft Sandra 2009 (čtení, zápis), HD Tune a CrystalDiskMark. Když už víme, jak to má vypadat, vraťme se k problematickému HD642JJ. Pozornější z vás si na screenshotech z HD Tachu už určitě všimli, že firmware prvního testovaného Samsungu byl 1AA01113, zatímco u toho, který jsem obdržel jako druhý právě za účelem napravení reputace pak 1AA01112. Jiný rozdíl mezi disky nebyl, oba byly vyrobeny v září a oba mají na štítku zaznačenu stejnou revizi.

Patrál jsem po podobných problémech s HD642JJ a skutečně je našel. Existuje pár stížností uživatelů, kteří si svůj 640GB Samsung F1 proměřili, že jim nepodává adekvátní výkon (přenosobé rychlosti až 90 MB/s), nýbrž výkon podstatně horší (přenosové rychlosti kolem 66 MB/s). Na odkazu výše jeden aktivní uživatel fóra Tom's Hardware sesbíral všechny symptomy a vytvořil možné teorie:

  1. Jelikož pět takto pomalých HD642JJ používalo formware 1AA01108 namísto 1AA01112, mohlo by se jednat o zásadní chybu firmware.
  2. Ony pomalé disky by mohly být pouze 5400otáčkové.
  3. Tyto disky obsahují tři plotny namísto dvou a mají tak i nižší hustotu zápisu (a tím i nižší rychlost)

Na třetí bod uživatele navedl fakt, že novější (pomalé) Samsungy F1 mají hmotnost asi 660 gramů, zatímco starší (rychlé) o něco méně (610 gramů). Pokud si ale na ExtraHardware nalistujete recenzi 750GB Samsungu F1, který zřejmě 250GB plotny používal, uvidíte, že rychlost nebyla zdaleka tak špatná. K teorii 5400 otáček za minutu svádí menší hlučnost (kterou mohu u testovaného prvního Samsungu potvrdit, druhý byl o něco více slyšet i co se týče otáčení ploten). No a nakonec je tu první a zřejmě nejpravděpodobnější teorie (přestože v mém případě se jednalo o jiný, možná pomalý firmware). V každém případě budete muset při nákupu tohoto disku být obezřetní a jde-li vám o dobrý výkon, tak asi využívat 14denní lhůtu na vrácení při objednání z internetu.

Testovací sestava

Z testovací sestavy by možná stačilo uvést operační systém a jižní můstek (ICH10R). Zbývá snad jen podoktnout že určitou úlohu ve výsledcích aplikačních testů sehrál i procesor, subjektivní testy hlučnosti probíhají při zastavení všech větráků v počítači kromě toho ve zdroji. Šasi skříně Cooler Master Centurion 5 zase slouží jako chlazení disků a ovlivňuje tedy teplotní testy.

Fotogalerie a další informace

1TB (vlevo) a 640GB (vpravo) Samsung F1

 

Samsung SpinPoint F1 (#1), 640 GB

přesný název: HD642JJ
testovaný firmware: 1AA01113
webová stránka produktu: Samsung

  

Samsung SpinPoint F1 (#2), 640 GB

přesný název: HD642JJ
testovaný firmware: 1AA01112
webová stránka produktu: Samsung

   

Samsung SpinPoint F1, 1 TB

přesný název: HD103UJ
testovaný firmware: 1AA01113
webová stránka produktu: Samsung

   

 

Aplikační testy: PCMark Vantage

Aplikační testy: PCMark05

Aplikační testy: FC-test

V FC-Test jsem měřil pouze čas nutný k vytvoření dat určitého typu na každém z pevných disků.

HD Tach 3, Sandra 2009.SP1

Nová Sandra má možná nejlepší test přenosových rychlostí disků pro Windows Vista 64-bit, je ale potřeba testy provádět vícekrát (první průchod zpravidla dá nižší výsledek než ty další).

Měření náhodné přístupové doby zápisu dělá čest svému názvu.

CrystalDiskMark 2.2, HD Tune 2.55

CrystalDiskMark 2.2 je zajímavý svým měřením přenosových rychlostí pro malé bloky dat (512 kB a 4 kB).

Testy přenosových rychlostí HD Tune verze 2.55 nejsou v prostředí Windows Vista a disky v AHCI režimu příliš spolehlivé.

Teploty, hlučnost

Na konci benchmarkování, kdy už byly disky rozehřáty na provozní teploty, jsem na ně začal kopírovat 100 GB dat a po chvíli v nich i vyhledávat řetězec. Nejvyšší dosažené teploty dle údajů ze S.M.A.R.T. ukazuje následující graf.

Údaje těchto teplotních čidel jsem porovnal s nejvyššími teplotami naměřenými na povrchu disku pomocí bezdotykového infračerveného teploměru s laserovým zaměřovačem.

 

Takřka u všech disků tyto teploty souhlasily s tím, co ukazovalo čidlo disku přes S.M.A.R.T., pouze disk Samsung opět dokázal, že velmi nízké teploty těchto disků platí právě jen pro jejich čidlo, realné zahřívání disku je podobné jako u jeho 7200otáčkových kolegů se stejným počtem ploten.

Hlučnost jsem hodnotil opět jen subjektivně a nutno říct, že moderní pevné disky jsou na tom s hlučností už velmi dobře. Vibrace jsou zřejmě kusovou záležitostí, z testovaných HDD mírně vibroval jen Seagata Barracuda 7200.11. Vibrace ale do hodnocení hlučnosti v grafu neberu v potaz, dokonce i další projevy hlučnosti mohou být trochu kusovou záležitostí.

Seagate Barracuda 7200.11 (ST6340323AS) – kultivovaný seek, jen při současném kopírování a prohledávání souborů je občas trošku ostřejší; slyšitelný, ale slabý zvuk otáčení ploten; mírné vibrace testovaného kusu
Western Digital Caviar Blue (WD6400AAKS) – tlumený seek, slabý zvuk otáčení ploten, bez vibrací
Western Digital Caviar Black (WD6401AALS) – bez vibrací, slabý zvuk otáčení ploten, slyšitelný pohyb hlaviček
Samsung SpinPoint F1 #1 (HD642JJ) – bez vibrací, tlumený seek, zvuk otáčení ploten: slabé šumění slyšitelné jen zblízka
Samsung SpinPoint F1 #2 (HD642JJ) – seek slyšitelný, ale ne tak moc jako u 1TB verze, zřetelné otáčení ploten, bez vibrací
Samsung SpinPoint F1 (HD103UJ) – hlasitý seek, zřetelné otáčení ploten, bez vibrací

Verdikt, cena za 1 GB

Před vyřčením finálního ortelu si ještě výkonu disků dáme do kontextu jejich cen. Ty v následujícím grafu jsou od prodejce, který je všechny zapůjčil (ALFA Computer).

Od posledního testu nám už tak výborná cena za 1 GB klesla o dalších 20 haléřů, 2,5 Kč za jeden gigabajt prostoru je výborná hodnota. Terabajtový Samsung na tom i vzhledem k větší cache také cenově není vůbec špatně, více zaplatíte jen za 640GB disky s 32 MB cache. Vyšší cena je u WD Caviar Black vzhledem k výkonu (a dvěma procesorům) ospravedlnitelná, Seagate je výkonem spíše slabší, platíte možná nástroj Seagate DiscWizard, který nabízí určitou část funkcí výborného Acronis True Image.

Samsung SpinPoint F1, 640 GB

Přestože druhý disk tohoto modelu byl výrazně lepší než první, na špičku v 640GB kategorii, disky Western Digital, stále nestačil. Byl ale lepší než disk Seagate Barracuda 7200.11. Strašák z toho, že by váš 640GB SpinPoint F1 mohl být z „těch pomalých“ však při existenci spolehlivějšího a přitom stejně drahého Western Digital Caviar Blue (WD6400AAKS), od koupě odrazuje. Druhý testovaný kus se také projevoval o něco hlučněji než ten první, nesmyslně nízké teploty hlásící čidlo je další penalizací.

Samsung SpinPoint F1, 1 TB

1TB verze Samsungu F1 je pak už jinou kávou. Z nevýhod zůstává jen tradiční špatné teplotní čidlo, disk také není úplně tichý. To se ale u tří ploten dá čekat, v lepší skříni disk snadno utišíte. Výkon HD103UJ je velmi dobrý, v průměru sice na Western Digital Caviar Black (také 32 MB cache) nemá, ale také nabízí svou kapacitu levněji. Srovnání s Caviarem Blue od Western Digital odhaluje, že WD opravdu umí dostat z disku s 16MB cache stejné výkony jako konkurence z disku s 32 MB cache: Samsung F1 už tu také s námi je delší dobu. V některých testech je ale 1TB SpinPoint F1 přece jen rychlejší a jeho výkon je spíš tak mezi Blue a Black Caviarem. Terabajtovou verzi Samsungu F1 mohu narozdíl od té 640gigabajtové s klidným svědomím doporučit.

+ přenosové rychlosti
+ aplikační výkon
+ dobrá cena za 1 GB
- špatné teplotní čidlo
- není z nejtišších


CS24

Za zapůjčení pevných disků WD, Seagate i Samsung děkuji společnosti ALFA Computer.