Hlavní navigace

Restoration: jak obnovit smazané soubory

29. 12. 2008

Sdílet

Zdroj: Redakce

Pokud ve standardně nastaveném systému Windows smažete nějaký soubor, pak putuje do Koše. To za předpokladu, že je na disku dostatek místa a smazaný soubor není příliš velký. Z Koše jej můžete kdykoli vrátit zpět na původní místo, aniž byste soubor přitom nějakým způsobem poškodili. Koš ve Windows by nicméně neměl sloužit jako odkládací místo pro momentálně nepotřebné soubory, jak jej bohužel řada méně zkušených uživatelů chápe. Proto soubory mažte jen poté, co jste si jisti, že je už určitě nebudete nikdy potřebovat. Pokud je soubor v Koši a vy zjistíte, že jste omylem smazali něco jiného, jde situace ještě zachránit. Poklepáním na Ploše Koš otevřete, najdete soubor, označíte jej a použijete tlačítko, kterým tento soubor přesunete zpět z koše na disk. Ovšem Koš lze také vyprázdnit a pak už běžnými metodami nelze soubor získat zpět.

Obnova smazaných souborů

Pokud soubor není ani v Koši, neznamená to, že by situace byla úplně ztracena. Existuje nespočet prográmků, které dovedou na disku vyhledat stopy po smazaných souborech a pokusí se z nalezených zbytků soubor restaurovat. Ne vždy se to samozřejmě povede, ale pokud je to poslední možnost, musíte ji zkusit.

TipJak obnovit smazaná data ve Windows? Zkuste Recuvu

Z opačného pohledu to ale může znamenat, že poté, co smažete nějaký citlivý dokument z disku, nemůžete mít jistotou, že jej náhodou někdo nenajde. Program Restoration si umí poradit s oběma situacemi. Dovede vyhledávat a obnovovat smazané soubory a obráceně, dovede zlikvidovat smazané soubory jednou provždy.

Seznam smazaných souborů

Nejprve je třeba zjistit, které ze smazaných souborů je ještě možné obnovit. Restoration ze staženého balíčku rozbalte někam na disk, instalovat se nemusí. Spusťte jej a klepněte na tlačítko Hledat smazané soubory. Víte-li název, nebo alespoň jeho část, můžete je zadat do políčka nad tímto tlačítkem. Například *.doc vyhledá všechny smazané dokumenty z editoru Word. O prohledávání disku vás informuje ukazatel. Po dokončení se v okně programu zobrazí seznam nalezených souborů.

Seznam souborů můžete jednoduše setřídit klepnutím do záhlaví, tedy podle názvu, původního adresáře, velikosti souboru a jeho data. Některé z vás bude zajímat údaj, kolik smazaných souborů Restoration vůbec na disku najde. Součet je uveden v políčku napravo.

Obnova souboru

Pokud jste měli štěstí a Restoration na disku nalezl hledaný soubor, můžete se pustit do pokusu o jeho obnovení. V seznamu jej klepnutím označte a stiskněte tlačítko Obnovit nebo přesunout. Do dialogu, který se vám na obrazovce objeví, zadejte složku a název, pod kterým chcete vybraný soubor obnovit. Standardně se vám nabídne původní umístění i původní název. Potvrďte své zadaní tlačítkem Uložit.

Jestliže budete obnovovat do původního umístění, pak vás program upozorní, že to není doporučený postup. Obnovou souboru v původním umístění, resp. na stejném disku, může dojít k tomu, že budou přepsány zbytky po ostatních smazaných souborech, které třeba ještě chcete využít. Máte-li tedy možnost, klepněte na tlačítko Ne, a obnovte smazaný soubor například na flashku. Upozornění ale můžete vzít jen na vědomí a pokračovat tlačítkem Ano. Poté bude soubor ihned obnoven.

Podrobnější vyhledávání

Restoration v základním nastavení prohledává pouze systémový disk a zobrazuje ty smazané soubory, jejichž části nebyly na disku přepsány jinými daty. Někdy ale stojí za pokus zkusit obnovit i ty soubory, kterým již kus chybí. Před hledáním proto zapněte volbu Vyhledat soubory částečně přepsané jinými daty. Soubory s nulovou velikostí většinou hledat nebudete. Pokud jsou třeba, je mnohem jednodušší založit nové se stejným názvem, zvlášť když jsou prázdné. Chcete-li disk dopodrobna prohledat, pak zadejte název hledaného souboru a použijte funkci Ostatní|Skenovat všechny klustery disku.

Nenávratné smazání souborů

Chcete-li mít jistotu, že již žádné další smazané soubory nebude možné z disku běžnými prostředky obnovit, pak použijte funkci Ostatní|Kompletně smazat. Restoration zobrazí potvrzující dotaz spolu s informací, že průběh této operace neovlivní existující soubory. Pokračování potvrďte klepnutím na tlačítko Ano. Poté znovu potvrďte, že disk a souborový systém nemají chyby.

Nyní se již zobrazí ukazatel průběhu mazání - počkejte tedy na jeho dokončení.

Klady a zápory Restoration

Existuje množství programů, které nabídnou komfortnější ovládání, než Restoration. Ten je však předčí jednoduchostí a cenou. Navíc se nemusí instalovat. Dojem však kazí chyby a neúplnost českého překladu a nemyslné použití chybových ikonek v dotazech, kde by měl svítit otazník.

Nastavení Koše

Chcete mít jistotu, že se smazaný soubor pokaždé dostane do Koše Windows? Klepněte na něj pravým tlačítkem myši a zobrazte Vlastnosti. V novém okně pak můžete upravit maximální velikost souboru, který bude do koše přesunován (ve Windows Vista). V případě Windows XP zase nastavujete maximální velikost Koše v procentech velikosti disku. Vše větší pak bude mazáno přímo. Okamžitého mazání bez použití Koše docílíte v některých správcích souborů také tím, že místo klávesy Delete stisknete kombinaci Shift-Delete.

Jak pomoci obnově souborů?

Podmínkou úspěšné obnovy smazaných souborů je to, že fyzické místo na disku, kde původně byly uloženy, ještě nebylo přepsáno jinými daty. Pokud se tak již stalo, není úspěšná ani částečná obnova souboru příliš pravděpodobná. Na tomto principu také pracují likvidátory dat. Soubor smažou a poté jeho umístění několikrát přepíší náhodnou směsí dat.

MMF24

Úspěšné obnově smazaného souboru můžete pomoci také tím, že svůj disk budete pravidelně nefragmentovat. Obnovovací program pak soubor nebude hledat po různých částech disku a také tolik nehrozí, že bude přepsána část disku, kterou jste mohli využít k obnově smazaného souboru.

TIP: Data z nefunkčního pevného disku můžete zkusit získat i pomocí těchto nástrojů a služeb.

Byl pro vás článek přínosný?