Hlavní navigace

Retina překonána, Ortustech má 4,8" displej s rozlišením 1080p

25. 10. 2010

Sdílet

Zdroj: Redakce

S hustotou 458 bodů na palec se povedlo překonat displej Retina, který používá iPhone 4 nebo v pozměněné podobě také čtvrtá generace iPodu Touch. Zatímco u Applu bodují s rozlišením 960 × 640 px na 3,5" úhlopříčce (326 dpi), Ortustech dokázal na 4,8" umístit dva miliony bodů při rozlišení 1920 × 1080 px.

Výrobce označuje technologii jako HAST (Hyper Amorphous Silicon TFT) a slibuje až 16 milionů barev při 160° pozorovacích úhlech. Japonci na vývoji pracovali s firmou Casio a Toppan Printing.

OrtustechSuperjemný displej Ortustechu, zdroj: Electronista

Otázkou je, k čemu takto jemný displej použít. Full HD se může uplatnit v monitorech pro profesionální video výbavu (kamery, střihací stanice…), ale podle Ortustechu také v těch nejlepších smartphonech nebo herních konzolích.

A já si naopak myslím, že se za každou cenu jen honí za co nejvyšším rozlišením. Bez lupy to neoceníte, nehledě na to, že takové rozlišení si žádá i vyšší výpočetní výkon, což se negativně projeví na výdrži mobilního zařízení. A pro smartphony je takový displej už přece jen velký (i když menší než 5" Dell Streak), naopak pro tablety zase moc malý.

Zdroj: Electronista

Byl pro vás článek přínosný?