Hlavní navigace

Revoltec Zirconium: nepřítel dlouhých karet

3. 9. 2008

Sdílet

Zdroj: Redakce

První dojmy

Revoltec Zirconium působé poměrně decentním dojmem. Sází na matnou černou barvu, kterou narušují pouze tlačítka pro vysouvání mechaniky, horní konektory, dioda od disku a světelná trubice v předním panelu. Její světlo je naštěstí tlumené a tak neruší.

 

V levé bočnici najdete perforace, do kterých je možné uchytit jeden 8cm větrák. Standardně je na ních ale přichycen větrný tunel k procesoru. Na zadní straně jedna pozice pro 12cm větrák a drobné perforace vedle rozšiřujících karet. Pravá bočnice je perforací naprosto prostá.



Vnitřní prostor

Vnitřní prostor nepatří k nejrozměrnějším. Plechy jsou z 0,8mm silné a naštěstí zde nenajdete ostrou hranu, o kterou byste se mohli při montáži komponent poranit.

 

Na zadní straně najdete osazený jeden 12cm větrák téhož výrobce. Zadní záslepky jsou uchyceny bezšroubově pomocí pojistek se snadnou manipulací. Osazený větrák není na nejvyšší otáčky úplně nejtišší, pozitivní ale je, že produkuje hlubší zvuk, který ucho tak moc nedráždí. Regulace SpeedFanem mu rozhodně neuškodila.

 

Koš na pevné disky není vyjímatelný. Před ním se nachází jedna volná pozice pro 12cm větrák, který ale není součástí dodávky. Mechaniky se ukrývají za plastovými dvířky.

K uchycení disků a mechanik slouží plastové ližiny, které se na mechaniky/disky jednoduše nacvaknou. V příslušenství nechybí ani zadní záslepka a sada šroubků.

Bočnice jsou, stejně jako zbytek skříně, vyrobeny z 0,8 mm silného plechu. Tloušťka to sice není největší, ale s nepříjemnými rezonancemi jsem se během testování nesetkal. S nástřikem si výrobce příliš hlavu nelámal a potřísněny jsou tak i vnitřní strany bočnic.

Instalace komponent

Instalace komponent je i díky bezšroubovému uchycení většiny komponent velmi jednoduchá. Šroubovák vezmete v podstatě do ruky jen při montáži základní desky a zdroje.

Na disky a mechaniky stačí nacvaknout dodávané ližiny a zasunout do příslušné pozice. Přídavné karty chrání proti vysunutí plastové pojistky.

Před montáží mechaniky je potřeba vycvaknout přední panel. Dvířky v předním krytu totiž mechaniky do skříně nedostanete. Pod plastovým krytem také najdete prachový filtr předního nasávacího větráku (není součástí balení). Pokud by vás světlo z přední trubice iritovalo, můžete jej jednoduše odpojit.

 

Tímto se dostáváme k největšímu problému této skříně – prostoru pro grafickou kartu. Pokud budete mít v úmyslu osadit kartu kratší jak 25 cm, budete úspěšní. Ale běda vám, jestli budete chtít do této skříně vložit nové monstrózní grafiky typu GeForce GTX 280 nebo Radeon HD 4870 X2, které mají 27 cm. Tyto karty zkrátka do PCI Express slotu nedostanete, protože vám bude zavazet koš na pevné disky.

To samé na vás čeká, pokud budete chtít osadit grafiky vybavenou chladičem Arctic Cooling Accelero Xtreme nebo podobně dlouhým. Kartu do počítače prostě nedostanete.

Teplotní testy

Pro sledování teplot používáme Everest 4.50, který dokáže zároveň ukládat hodnoty z teplotních čidel na základní desce, procesoru, grafické kartě a pevném disku. V prní chvíli je minutu monitorován systém bez jakékoli zátěže. Poté zatížíme procesor a paměti  testem Prime95 (konkrétně Torture test, In Place large FTTs). Abychom zatížili i grafickou kartu, tak současně se zatížením procesoru spouštíme zátěžový test v ATITool, který vytíží grafické jádro na 100 %. Aby byl zatížen i pevný disk, tak navíc probíhá zátěšžový test pevného disku v Everestu. Zátěž všech komponent skončí po deseti minutách. Poté následuje desetitiminutové doměřování poklesu teplot při odvětrávání skříně v idle režimu.

Když se podíváte na grafy teplot jednotlivých komponent, tak zjistíte, že na tom není Zirconium zas tak úplně špatně. I s jedním větrákem dokáže velmi dobře odvětrávat prostor u grafické karty, kde s přehledem poráží nedávno testovanou Akasu. Tímto testem také zavádím porovnávání teplot mezi více skříněmi, takže bude hned velmi dobře patrné, která skříň jak odvětrává určité části počítače.

Zatímco Akasa má problémy s pasivní grafickou kartou, Zirconium na tom není dobře s teplotou pevného disku. To lze ale velmi snadno odstranit dodatečnou montáží předního nasávacího větráku.

V grafech pak najdete dvě měření – první probíhalo se zregulovanými otáčkami SpeedFanem na úroveň 50 % u procesoru i zadního větráku (v tomto nastavení byl počítač skutečně tichý), v druhém nastavení běžel procesororvý větrák na 60 % a zadní naplno. Rozdíly v teplotách jsou více než výmluvné.

Závěr

Revoltec Zirconium představuje skříň s jednoduchou a přesnou montáží, kterou navíc usnadňuje bezšroubové uchycení přídavných karet, disků a mechanik. Instalace mechanik je trochu složitější kvůli nutnosti odejmutí předního panelu, nicméně ne nezvladatelná.

Naměřené teploty nejsou vůbec špatné a v řadě případů porážejí několikanásobně dražší hliníkovou Akasu Omega, kterou jsme testovali nedávno. Nedostatečné chlazení pevných disků vyřeší osazení dalšího 12cm větráku do připravené přední pozice.

Velkým nedostatkem je ale krátký prostor pro grafickou kartu. Do počítače tak neosadíte kartu delší jak 25 cm, což bude určitě hodně uživatelům vadit. Ceny high-endových grafik s PCB dlouhými kolem 27 cm jsou proklatě nízko a je velká škoda, že nepůjdou do této skříně osadit. Tento nedostatek skříň nevylepšuje ani cenou kolem 1700 Kč. Pokud jste si jistí, že takovou grafiku do počítače nikdy nestrčíte, můžete se Zirconium s klidem v duši pořídit. Já jej ale hlavně kvůli tomuto nedostatku doporučit nemohu.

Plusy a mínusy

+ bezšroubová montáž
+ dvířka na mechaniky
+ chlazení grafiky

- max. délka grafiky jen 25 cm
- chlazení pevného disku
- nutné odejmout přední kryt při instlaci mechanik

Kompletní galerie

Za zapůjčení skříně Revoltec Zirconium děkujeme společnosti TN Trade. 

 

CS24