Hlavní navigace

Revoluční Prime Air: Amazon testuje doručování balíčků pomocí dronů

2. 12. 2013

Sdílet

Zdroj: Redakce

Jeff Bezos včera v pořadu 60 minutes odhalil poslední vychytávku Amazonu. Jeho výzkumné a vývojové oddělení pracuje na bezpilotních letounech, které jednou budou doručovat balíčky místo pošťáků a kurýrních služeb. Už mají hotový prototyp dronu, který unese až pět liber (2,27 kg) a dolet je asi 16 kilometrů.

Amazon Air Prime Amazon Air Prime

Do tohoto váhového limitu se prý vejde až 86 % objednávek Amazonu. Jakmile firma rozšíří své distribuční sklady do všech koutů země, může balíčky doručit půl hodiny od zakoupení online. Dron čeká na lince, sebere zásilku, zaletí na místo, uloží balíček k domu a vrátí se zpět.

Amazon ještě musí vyřešit spoustu překážek. Tou hlavní je, že americké úřady stále nedovolují civilistům drony používat. Bezos ale věří, že v roce 2015 by toto omezení mohlo padnout.

Větší výzvu mají před sebou softwaroví a hardwaroví architekti, kteří budou muset zajistit, aby taková logistika vůbec fungovala. Amazon má obrovský objem objednávek, ze skladů by mohly lítat tisíce dronů denně. Každý přitom musí hlídat bezpečnost svou i zásilky, a to při různých překážkách a proměnlivém počasí nebude hračka.

 

Zdroj: Amazon via TechCrunch