Hlavní navigace

Revoluční tisk bez ovladačů, tím nás ohromí Windows 8. Navíc prý bude rychlý

27. 7. 2012

Sdílet

Zdroj: Redakce

V posledních dnech si Redmondští dávají tu práci nám zbytečně podrobně vysvětlit, proč a jak se ve Windows 8 dobrali k tomu a k tomu. Naposledy si vzali na paškál tisk. Všichni, kdo máte doma alespoň jednu tiskárnu, si proto zapište za uši, že Windows 8 v této oblasti nabídnou vyšší výkon a lepší kompatibilitu. Vývojový tým spojil síly s různými partnery a výsledkem je dost zásadní revize této funkce. V celé historii Windows jde prý o čtvrtou architekturu ovladačů. Ta třetí byla používána od Windows 2000 do Windows 7. Osmičky přinesou revoluci také v této oblasti.

Velikostně menší ovladače budou prý svižnější. Navíc ani nebude nezbytně nutné mít ovladač ke konkrétnímu zařízení, Osmičky by si s tiskárnou měly poradit i bez něj. Tisknutí bez ovladačů zní momentálně jako sci-fi, ale Windows 8 si takto poradí se zhruba 2 500 zařízeními. Zatímco Vista obsahovala přes 4 000 ovladačů, Osmičky mohou zvesela tisknout, aniž by nějaké obsahovaly. Čtvrtá architektura tisku zní jako fajn věc, že? Pro zachování kompatibility bude systém podporovat rovněž předchozí typ ovladačů, což znamená že svou tiskárnu z okna automaticky vyhazovat nemusíte.

 

Microsoft se poučil a ví, jak moc je kompatibilita důležitá. Trochu jiná situace panuje ve Windows RT, zde sice budete moci tisknout, ale starý ovladač vám bude úplně k ničemu. Na rozdíl od dřívějška se už Windows nehodlají zahltit ovladači, které nepotřebují. Při sdílení tiskáren je tedy ukládat nebude. Správa tiskárny v Metru bude příjemnější než doposud, příslušné aplikace budou logicky ovladatelné dotekem. Redmondští se chlubí rychlou instalací. Ovladač pro Epson Artisan byl v Sedmičkách nainstalován za čtrnáct vteřin, v Osmičkách za dvě sekundy.

MMF24

Zdroj: Building Windows 8