Hlavní navigace

RIM přiznává krizi a přivádí nového ředitele, který má BlackBerry dostat do formy

23. 1. 2012

Sdílet

Zdroj: Redakce

Trápící se kanadská společnost možná nalezla novou medicínu. RIM po letech opouští z pozice výkonných ředitelů dvojice Jim Balsillie a slavnější Mike Lazaridis a nahrazuje je ve funkci CEO a prezidenta firmy Thorsten Heins, který 20 let pracoval pro německý Siemens.

Ten má RIMu konečně udat správný směr, stejně jako jej loni musela řešit finská Nokia a stejně jako nevyřešil Palm (HP). RIM se totiž dostal do krize. I když stále vydělává více, neroste přímo úměrně trhu, ale jeho podíl se propadá. Jen loni klesla hodnota společnosti na akciovém trhu o více než 70 %. Tlak ze strany akcionářů, fanoušků i médií už musel někde povolit.

RIM tragicky nezvládl nástup tabletů. Jejich Playbook byl až příliš svázaný s produkty Blackberry, že nemohl zaujmout nikoho jiného. A nové telefony firma vydávala bez ladu a skladu. Jeden jako druhý, žádné pořádné inovace, žádný moment překvapení. A co hůře, BlackBerry se vždy dařilo ve firemní sféře, ale i odtamtud jej v posledních letech vytlačuje Apple.

" width="560" height="315" frameborder="0">

RIM navíc nestihl vydat očekávaný systém BlackBerry 10 založený na předloni koupeném QNX. Nakonec se vydání odkládá až na podzim. Ale už v únoru by měl přijít BlackBerry Playbook 2.0, jenž má dát zapomenout na předchozí chyby.

KL24

Mike Lazaridis ve firmě nadále zůstane jako místopředseda představenstva. Jeho parťák Jim Balsillie bude zastávat práci provozního ředitele. Podaří se Heinsovi dostat RIM zpátky do formy? To bude záležet na přijetí nového tabletu a hlavně podzimního BB 10. Tedy pokud firmu do té doby nekoupí někdo větší. Třeba Samsung.

Zdroj: RIM

Byl pro vás článek přínosný?