Hlavní navigace

RivaTuner a změna 2D taktů GPU pro nižší spotřebu

11. 3. 2009

Sdílet

Zdroj: Redakce

  1. Postupně vyberte: Driver settings - Customize - System settings
  2. Záložka Overclocking: posuvníky nastavte na požadovanou frekvenci pro 2D, zvolte použít, uložte (symbol diskety) pod názvem (např. FQ2D). Poté nastavíte frekvence pro 3D, opět vyberte použít a uložit jako třeba FQ3D. Pak se vraťte zpět (Ok).
  3. Vyberete Launcher, kliknete na +, zvolíte volbu Regular item, název např. FRQ2D, zaškrtnete Associated overclocking profile, vyberete driver level a název profilu (FQ2D), uložíte pomocí OK. To samé ještě jednou, název např. FRQ3D, přiřaďte profil pro 3D, uložit Ok.
  4. Teď jdou přepínat frekvence ručně, pomocí Launcheru. Aby to šlo automaticky, je třeba to nastavit v HW monitoring. Spusťte RivaTuner HW monitoring (okno s grafy) a v Setup zaškrtněte HW acceleration, potvrďte pomocí OK.
  5. Objeví se nový průběh – HW acc., u něj je malá ikona (ozubené kolečko s šipkou). Klikněte na ni a spustí se program – RivaTuner Statistics Server. Pokud se spustí minimalizovaný, bude dole na liště u hodin.
  6. Klikněte pravým tlačítkem myši na oranžovou ikonku ozubeného kola vedle hodin, vyberte Setup, zaškrtněte Run at Windows startup a Enable D3D8, D3D9, D3D10 a OpenGL hooking. V tomto okamžiku už HW monitoring ví, kdy běží nějaká 3D aplikace.
  7. V hlavním menu RivaTuneru klikněte na záložku Scheduler. Dále na +, nastavte Launch na item, vyplňte Name – např. HWacc, vyberte volbu "on hardware monitoring threshold event". Data source musí být na "Hardware acceleration", Threshold nastavte na 0.5, pro upward dejte FRQ3D, pro downward dát FRQ2D. Uložte pomocí OK.

    V reálu to znamená, že pokud bude HW akcelerace grafické karty 0 (2D režim), čili bude 0.5, bude použito profilu FRQ3D.
  8. Aby vše běželo automaticky, je potřeba, aby běžel HW monitoring – zvolte Enable background monitoring (pod grafy stiskněte tlačítko s červeným puntíkem a zavřete křížkem nahoře. Zkontrolujte, jestli RivaTuner naběhne automaticky po zapnutí!
  9. Vyzkoušejte, zda-li všechno funguje (spusťte nějakou hru, nebo třeba test v 3DMark/FurMark/ATITool a sledujte, pohyb taktů v grafech)
  10. Pokud vše opravdu funguje, grafy v HW monitoringu vykreslí po spuštění jakékoliv aplikace, kde je zapotřebí HW akcelerace, něco takovéhoto (2D/3D/2D):
  1. Jistě Vás napadlo, zda-li se dá jít i na nižší takty, než dovoluje RivaTuner. Po dlouhém pátrání na internetu a také v Editoru registru (regedit), kde jsem chtěl upravit ony profily, jsem přišel na mnohem jednodušší způsob. Pokud tedy chcete nižší takty a posuvník v RivaTuneru vás na ně nepustí, zapněte jakýkoliv program na přetaktování (například ovladače GeForce: pravým tlačítkem klikněte na ploše -> Ovládací panel NVIDIA) a v něm grafickou kartu podtaktujte, jak to jen jde. Poté zapněte RivaTuner a nechte si detekovat vaše stávající takty. A co se nestane – takty se detekují i pod dřívější hranicí posuvníku. Nyní stačí takty uložit pod profil (např. FQ2D) a vše funguje, jako byste je nastavili v RivaTuneru!
    U některých ovladačů Nvidie je nutné si stáhnout speciální balíček (Nvidia System Tools 6.02), který vám umožní hýbat s takty grafické karty – download.
  2. Takto nějak vypadá nastavování taktů grafické karty v ovladačích Nvidia. Pro ATI použijte třeba ATI Tray Tools, AMD GPU Clock Tool anebo zkuste, co vám umožní ovladače v položce OverDrive.
  3. Povšimněte si minimálních taktů, které RivaTuner povolí a také samozřejmě reálných taktů, na kterých moje grafická karta běží.
  4. Před touto poslední úpravou jela grafika ve 2D na taktech 324/810/493 MHz (core/shaders/memory – tedy jádro/stream procesory/paměti) a nyní běží na 162/406/243 MHz, což je přesně polovina předchozích taktů a 1/4 základních taktů, které byly původně ve 2D! Užijte si tedy chladnou grafickou kartu s menší spotřebu, která se projeví i ve vaší peněžence... o pár korun. Nebo o víc, jestliže máte multi-GPU sestavu.
  5. Správné nastavení vám může potvrdit i program GPU-Z.

Doufám, že Vám tento 10+5bodový návod pomohl a už zbytečně neproháníte vaše nataktované grafické karty i ve 2D. Děkuji uživateli Herkis z PCT fóra, který mi svým návodem na uvedeném fóru výrazně pomohl při psaní tohoto článku. Díky!

Původní návod vyšel na SpeedyGT webu, kde najdete i další článku o hardwaru.