Hlavní navigace

Nové 2,5Gb/s síťovky Killer E3100 přichází. Nyní s čipy od Intelu místo Realteku

3. 4. 2020

Sdílet

Na základních deskách pro hráče i v některých herních noteboocích se objevují síťové karty s vkusným označením Killer od firmy Rivet Networks. Tato společnost už nějakou dobu nabízí i 2,5Gb/s Ethernet Killer E3000. Nyní firma uvádí jeho nástupce, označeného Killer E3100. Tato nová generace přináší významnou změnu. Síťovky Killer jsou totiž softwarová nadstavba nad hardwarem jiných výrobců. Původní Killer E3000 byl založený na čipu Realtek RTL8125, kdežto novinka přechází na hardware od Intelu.  

Killer přechází na hardware Intel I225 "Foxville"

Řada E3100 je založená na čipech Intel Foxville, které jejich výrobce běžně prodává jako Ethernetové adaptéry řady I225. Pokud si tedy tyto zabijáky (doufejme že lagu a ne paketů) pořídíte v nějakém PC nebo notebooku, budete mít stejný hardwarový základ. Toto myslím bude oceňováno, protože Ethernety od Intelu mají obecně dobrou pověst.

Čipy samotné by snad měly být nezměněné, ale Killer nad ně vkládá ovladač poskytující pokročilejší prioritizaci paketů (označenou Killer Prioritization Engine), která by měla pomáhat s urychlením paketů, kterými hry komunikují po síti. To by teoreticky mělo vést k nižšímu nebo alespoň stabilnějšímu lagu (prodlevě při komunikaci). Síťovka ale přirozeně může toto ovlivnit jen v rámci samotného PC, nikoliv už v momentě, kdy pakety vlezou do routeru a infrastruktury internetu.

Rivet Networks Killer E3100 latence Pokud torrentujete při hraní, má s Killerem E3100 mít hra výrazně nižší latenci

Ovladač by měl být optimalizovaný a údajně konzumuje méně hardwarových prostředků než „běžné síťové adaptéry“. Spotřeba cyklů CPU má být až o 10 % nižší a spotřeba RAM o 20 % nižší (ovšem ovladače síťovek by neměly být samy o sobě tak velké, takže se asi nebavíme o procentech z nějakých gigabajtů RAM).

Síťovky Killer E3100 také nadále podporují kooperaci s bezdrátovým adaptérem (pokud je také značky Killer) ve stejném PC, kdy se kapacity obojího mají teoreticky zkombinovat. Tuto funkci „Killer DoubleShot Pro“ firma nabízí už od roku 2014.

Dosud jsme mluvili o řadě Killer E3100 jako celku, ale ve skutečnosti půjde o dva různé adaptéry, což souvisí s použitím čipů od Intelu. I225 Foxville se totiž vyrábí ve dvou podobách. Jednak jako I225-V, což je pouze PHY, které spolupracuje s MAC částí, která je už integrovaná v čipsetech Intelu. Na této variantě Rivet zakládá adaptér Killer E3100G, který tedy naleznete v počítačích a noteboocích s procesorem Intel. Pokud MAC v čipsetu není k dispozici, používá se čip I225-LM, v kterém je jak MAC, tak PHY. Na tomto typu je založený Killer E3100X, který bude moci být v počítačích s procesorem Ryzen, včetně třeba notebooků s novými Ryzeny 4000. Tento adaptér by asi byl použitý jako druhý, pokud by na desce s Intelem chtěl výrobce mít Ethernety Killer dva. Obě varianty by se měly připojovat přes rozhraní PCIe 2.0 ×1. 3100X/I225-LM má o něco větší pouzdro o rozměru 7×7 mm, zatímco E3100G/I225-V měří 6×6 mm.

Modely Ethernetu Rivet Networks Killer E3100 Modely Ethernetu Rivet Networks Killer E3100 (všechny ve skutečnosti podporují i 10/100Mb/s a 1Gb/s sítě)

Na stránkách k adaptéru se uvádí, že má existovat ještě verze označená jen prostě E3100 bez X či G. Ta je údajně dostupná jen v počítačích a deskách od MSI, takže tato firma si možná na jeho použití vyjednala exkluzivitu. Jak se liší od 3100X/G, není jasné.

KL24

Jakou integrovanou síťovku Ethernet preferujete v PC nebo notebooku?

2,5Gb/s Ethernet už je v integrovaných síťovkách nějakou dobu, ale naráží pořád na to, že není moc rozšířený v síťových prvcích, takže router vám pak neumožní vyšší propustnost sítě využít. Podle Rivet Networks by se ale prý toto už mělo opravdu začít měnit a tyto sítě by konečně měly začít nahrazovat čím dál starší a víc přesluhující gigabitový Ethernet (ten máme integrovaný na dekách už od let 2003–2004!). Doufejme, že je to pravda.

Zdroje: techPowerUp, Rivet Networks

Galerie: 2,5Gb/s Ethernetová síťovka Rivet Networks Killer E3100

Byl pro vás článek přínosný?