Hlavní navigace

Názor k článku Riziko tavících se 16pinových konektorů: Nvidia dodává dva druhy adaptérů, jeden je náchylnější od Jan Olšan - No jo, ale PC se právě nebere tak,...

  • 18. 11. 2022 21:13

    Jan Olšan

    No jo, ale PC se právě nebere tak, že by bylo na úrovni jističe nebo plynu. PC je skládačka a v poslední době se spíš víc a ne míň než dřív marketuje to, že si ho správnej gamer může postavit doma. Proto jsou tam toolless udělátka, tlačítka na desce a podobně. Zanedbat tohle je jednoduše chyba*, schovávat se za to, že najednou "to má stavět expert" IMHO neobstojí.

    * IMHO to ne že zanedbali, ale možná při tom návrhu 12+4pinu došlo k tomu, že je na správnou montáž a správný podmínky adekvátní, ale podcenilo se, nebo se nečekalo, jak často v praktickém provozu ty podmínky správný nejsou.

    Asi při návrhu a schválení té koncepce inženýři neměli správnou představu o tom, jak často se ty napájecí kabely provozují v horších než očekávaných podmínkách a zachraňuje to jenom to, že mají 8piny větší než obvyklou rezervu. Mysleli si, že ten 12pin to bude taky dávat, ale když se nasadil do praxe, tak se ukázalo, že v reálu lidi tu větší rezervu nevědomky "využívali".

    Ale vsadím boty, že při návrhu určitě nebylo ve specifikacích někde řečeno: "tohle má nižší toleranci a bude vyžadovat precizní montáž, ale to je v cajku, protože produkt mají montovat jenom odborně školení pracovníci".