Hlavní navigace

Roadmapa AMD: mobilní platformy

9. 4. 2009

Sdílet

Zdroj: Redakce

Hned na začátku připomenu roadmapu procesorů AMD z listopadu minulého roku, kde už je poměrně detailně naznačen vývoj až do roku 2011. Ten bude poměrně zlomový v tom, že AMD začne nabízet čipy vyráběné 32nm postupem a také svou první kombinaci procesoru a grafického akcelerátoru. Na tyto plány nyní navážeme povídáním o platformách pro notebooky.

Notebooková platforma pro rok 2009 se jmenuje Tigris a jejími hlavními stavebními kameny jsou 45nm dvoujádro Caspian a čipset AMD RS880M obsahující grafické jádro s podporou Direct3D 10.1 a UVD2. Volitelně může grafiku zajišťovat Mobility Radeon řady HD 4000.

Na stejném základu staví platforma Danube, které se dočkáme v roce 2010. Severní můstek zůstane stejný, použitá patice  bude stále Socket S1; do nabídky procesorů ale přibyde i čtyřjádrový Champlain, jako jižní můstek se bude osazovat novější čip z rodiny SB8xxM a případný samostatný grafický akcelerátor bude náležet do příští generace (zřejmě Radeon HD 5000), AMD je zatím označuje jako „Manhattan“.

A zřejmě nejzajímavější je platforma Sabine pro rok 2011. Jejím srdcem bude procesor kódově označený Llano, který kromě čtyř procesorových jader a řadiče pamětí obsáhne i grafické jádro a zřejmě i PCI Express řadič, neboť ze sestavy zcela vypadl severní můstek a z čipsetu zbyl pouze southbridge SB9xxM. Čipsetům se podrobněji věnuje ještě druhý snímek:

MMF24

Zde se dozvídáme, že severní můstky na bázi RS880 budou v nabídce hned tři: RX881 bez integrovaného grafického jádra, standardní RS880M a očesaný RS880MC (bez UVD2 a s pouze šesti PCIe linkami, bude se zřejmě montovat do notebooků bez samostatné grafické karty). Ohledně APU (accelerated processing unit, takto AMD označuje CPU s IGP) Llano tabulka prozrazuje, že integrované jádro bude podporovat Direct3D 11 (aby také ne, když první desktopové karty pro toto rozhraní mají vyjít už letos) a třetí generaci univerzálního video dekodéru.

Zdroj: techPowerUp!, Expreview

Autor článku