Hlavní navigace

Roadmapa AMD: platforma Corona se ruší

7. 9. 2011

Sdílet

Zdroj: Redakce

Nejprve stručné osvěžení kódových názvů AMD. Procesory architektury Bulldozer, na jejichž vydání čekáme, jsou Zambezi, jejich platforma (společně s čipsetem AMD 990FX) se nazývá Scorpius. V roce 2012 měl Socket AM3+ a s ním i zastaralé umístění řadiče PCI Express v severním můstku odejít do důchodu, platformu Scorpius měla nahradit Corona – s novými procesory s kódovým označením Komodo do socketu FM2 a čipsetem Hudson D4 FCH.

Jenže Corona je podle nejnovějších zpráv zrušena. Náhradníkem je platforma, kterou různé zdroje označují buď Volan, nebo Scorpius Refresh, z čehož je zřejmé, odkud vítr vane. Namísto Komodo bude vydán procesor pojmenovaný Vishera, který je založen na architektuře Piledriver, má ale „pouze“ osm jader (Komodo mělo mít deset), postrádá integrovaný řadič PCIe a zasazuje se do socketu AM3+. Dostupný má být v průběhu třetího kvartálu 2012, tedy v období od července/júla do září/septembra.

Změna roadmapy má ještě jeden vedlejší efekt. Jelikož i Scorpius Refresh staví na čipsetu 990FX, AMD nebude schopno nabídnout high-endovou desktopovou platformu s podporou PCI Express 3.0. Ačkoliv jeho reálný význam zatím asi nebude velký, je to docela nepříjemná marketingová nevýhoda. X-bit labs proto spekuluje, že zrušení Corony a prodloužení života morálně zastaralé platformy Scorpius nejspíš nebylo obchodním rozhodnutím a AMD k tomuto kroku donutily technické problémy s Komodo.

MMF24

Komodo má sourozence mezi Opterony – desetijádrový Sepang (mimochodem má kromě řadiče PCIe 3.0 mít také tříkanálový řadič pamětí) a dvacetijádrový slepenec Terramar – a pokud skutečně AMD narazilo na problémy, pak se dost možná týkají i serverové nabídky společnosti. Nechme se překvapit.

Zdroj: X-bit labs