Hlavní navigace

Roadmapa CPU Intel pro desktop: dvoujádrový Skylake v Q4, Broadwell-E žije?

17. 7. 2015

Sdílet

Zdroj: Redakce

V posledních letech jako by ochrana důvěrných materiálů v Intelu byla čím dál děravější, alespoň co se týče různých roadmap produktů, které nechtěně(?) unikají na web. Netrvalo dlouho, a na veřejnost se opět dostal plán desktopových procesorů Intel pro nadcházející měsíce. Objevil se na fóru XFastest a pokrývá dobu až do druhého čtvrtletí roku 2016.

První slajd s dražšími CPU ještě není tak zajímavý, neboť vlastně kopíruje ten, který známe už z května a obsahuje jen informace už známé. Jak můžete vidět, na aktuální třetí čtvrtletí je stanoven příchod čtyřjádrových procesorů Skylake od Core i5-6400 po odemčená Core i5-6600K a Core i7-6700K (modely a parametry viz zde). K tomu je třeba dodat, že podle jiných drbů se dva odemčené modely na trh dostanou už 5. srpna, ovšem zbytek půjde ven později.

Desktopová roadmapa Intelu (červenec 2015)
Desktopová roadmapa Intelu (červenec 2015)

Nová roadmapa tyto čtyřjádrové modely Skylake „prodlužuje“ až do druhého čtvrtletí 2016, z čehož vyplývá, že následující refreshovaná generace Kaby Lake přijde nejprve v Q3 2016. Znaménko „větší než“ u jednotlivých modelů naznačuje, že v prvním či druhém čtvrtletí by se mohl od některých Skylaků objevit rychlejší model (nejspíše s taktem posunutým o 100 MHz), je to ale jen možnost, na kterou nemusí dojít.

Podobná poznámka „změna vyhrazena“ je uvedena také u obou desktopových Broadwellů s grafikou Iris Pro 6200. U těch je takové nevyloučené, ale ani nezaručené nahrazení rychlejší verzí zvažováno už od čtvrtého čtvrtletí letoška. Roadmapa také ukazuje, že tyto čipy budou ve svém segmentu bez náhrady minimálně až Q2 2016 (včetně). Pokud jste tedy chtěli takovéto CPU (či snad už APU?), ale s architekturou Skylake, máte přinejmenším po dobu následujícího roku smůlu. Iris Pro do socketu (a s ní i eDRAM) bude jen ve verzi Broadwell.

Jak můžete vidět, dále tato roadmapa ukazuje v highendovém segmentu šesti až osmijádrové procesory Broadwell-E pro platformu X99, které jak již víme z dřívějška mají přijít v prvním čtvrtletí 2016. Jen před pár dny se ovšem na webu objevily neověřené informace o tom, že by Intel mohl kvůli zrychlení pokroku v segmentu Xeonů zrušit související čipy Broadwell-EX a Broadwell-EP. To by ovšem se slušnou pravděpodobností znamenalo také zrušení desktopového Broadwellu-E, jenž je od těchto serverových řad odvozen.


Haswell-E by mohl být nahrazen 14nm Broadwellem-E v lednu až březnu 2016

To, že desktopová roadmapa Broadwell-E stále obsahuje, může znamenat víc věcí. První možnost je, že zpráva webu Bits and Chips byla nepravdivá. Druhou je, že roadampa nyní publikovaná na XFastest je stará a dnes již neaktuální, takže zatím změny nereflektuje – ono zrušení serverového Broadwellu prý totiž proběhlo jen nedávno. Třetí možností pak je, že Intel sice zapíchnul Xeony E5 a E7 s architekturou Broadwell, vypustí ale na trh alespoň jednočipovou desktopovou variantu (Core i7-6800/6900). Ta by totiž v této chvíli už měla být v podstatě hotová, takže by mělo svůj smysl alespoň nějak ji využít. V segmentu highendových osmijádrových desktopů také Intel není ohrožen žádnou konkurencí (AMD FX bojuje jen proti nižší platformě LGA 1150/1151), takže si může pozdní příchod Skylake-E dovolit spíš než v oblasti serverů, kam by se rádi probili vyzyvatelé z táboru ARM. Pokud mohu soudit, pak nejpravděpodobnější mi přijdou vysvětlení číslo jedna a tři.

 

Skylake pro lowend bude již v Q4

Nejzajímavější částí je ale druhá část tabulky, která konečně ukazuje také levnější až lowendovou tvář nové platformy LGA 1151. Ta se na nás neusměje v třetím čtvrtletí jako čtyřjádra, má ale přijít v následujícím kvartále, tedy v Q4 2015. V posledních třech měsících roku má Skylake (a potažmo platforma LGA 1151) přijít do všech nižších segmentů. Mají se tedy objevit jak modely Core i3, tak Pentia a Celerony, vše zřejmě dvoujádrové. Tímto tedy také máme definitivně potvrzeno, že Broadwell v podobě desktopových dvoujader nebude existovat vůbec – Intel zde přeskočí z Haswellů rovnou na Skylake.

Desktopová roadmapa Intelu (červenec 2015)
Desktopová roadmapa Intelu (červenec 2015)

Také tyto procesory vydrží v arzenálu až za „horizont“ této roadmapy. Je vcelku pravděpodobné, že budou na trhu obvyklých dvanáct měsíců, takže bych osobně čekal, že jejich náhrada z generace Kaby Lake nebude ani v Q3 2016, ale spíše až v Q4 2016. Ale to je zatím jen spekulace.

Jak můžete číst v legendě, Intel nepřerušovaným rámečkem vyznačuje odemčené modely. Skylake-S v oblasi dvoujader toto zarámování bohužel nemá, což svádí k obavám, že na 14 nm podobný zajímavý čip jako odemčené Pentium G3258 existovat nebude. Jisté to asi ještě není, neboť značení může chybět prostě proto, že zde roadmapa není rozlišená na jednotlivé modely.

 

 

Na závěr ještě slajd, v němž jsou zrekapitulovány hrubé rysy desktopových Broadwellů-E pro socket LGA 2011-3 (tedy pokud nebyly zrušeny). Pokud se nemýlím, není na schématu mnoho nového. Broadwelly-E budou stále jen šestijádrové a somijádrové. Řadič PCI Express 3.0 s čtyřiceti linkami zůstává (je dán socketem), ovšem novinkou je podpora rychlejších pamětí. Jejich řadič bude oficiálně umět DDR4 s efektivním taktem 2400 MHz, zatímco Haswell-E nabízel jen 2133 MHz. TDP procesorů ale bez ohledu na 14nm výrobu zůstává na 140 W.

KL24

Schéma platformy Broadwell-E pro socket LGA 2011-3
Schéma platformy Broadwell-E pro socket LGA 2011-3

Zdroj: Xfastest (fórum)

Byl pro vás článek přínosný?