Hlavní navigace

Názor k článku Plány Intelu: 7nm procesory Lunar Lake s novou architekturou, už se objevily v ovladačích od Jan Olšan - Já bych tady AnandTech zas tak moc nevinil,...

  • 11. 3. 2021 22:34

    Jan Olšan

    Já bych tady AnandTech zas tak moc nevinil, nejpíš to testovali s nejnovějším BIOSecm, co v tu chvíli měli a na launch to určitě přeměří s novějším. V momentě, kdy si to CPU koupili normální lidi a je zájem o testy, nemá moc smysl se držet zpátky.

    Ten důvod, proč mají relativně nižší výkon, je asi vícerý, kromě toho, že nejpíš měli suboptimální BIOS (ten Hardwareluxx ukazuje, že tam pak asi bude/byl nějaký další pokrok - to sem rád, že jsem to odhad, heh), ale je tam asi ještě jeden faktor: AnandTech vždycky testuje s úplně stock nastavením RAM, což může Intel znevýhodnit. To znamená oficiálně podporovanou frekvenci DDR4 (3200), ale taky výchozí JEDEC časování, ne XMP a tak.

    A v tomhle případě je tam možná trochu zrada, protože podle nějakého uniklého slajdu je to snad tak, že ačkoliv je oficiálně podporovaná DDR4-3200, tak jenom u Core i9-11900K(F) je to při zachování 1:1 frekvence s paměťovým řadičem. Intel zřejmě implementoval podobnou děličku fabric/memory jako má AMD a u ostatních procesorů je oficiálně DDR4-3200 podporované jenom s ní, bez děličky oficiálně umí jenom DDR4-2933. Nevím, jestli je to umělá segmentace nebo mají i9 lepší řadiče, ale AnandTech teda asi testoval i7 s DDR4-3200 s tou děličkou zapnutou, což nejspíš snižuje herní výkon, protože s tou děličkou se zhoršuje latence.

    To by taky znamenalo, že s i9-11900K(F) by mohl být výkon ve hrách lepší o větší kus proti i7-11700K(F) než jenom co by indikoval rozdíl ve frekvencích.
    Ale jestli půjde při OC pamětí ručně nastavit 1:1 i u i7-11700K, tak ten bonus dostane taky.