Hlavní navigace

Roadmapa nVidie na rok 2009

28. 12. 2008

Sdílet

Zdroj: Redakce

Rok 2009 se u obou velkých dodavatelů grafických čipů ponese ve znamení přechodu na 40nm výrobní postup. U ATI se hovoří o RV740 a jeho mobilní verzi M97, u Nvidie mají být průkopníky jádra označená G(T)21x. Prvním z nich má být GT212, o kterém už jsme v minulosti také slyšeli.

Tabulka, kterou sestavil server VR-Zone, obsahuje několik nesrovnalostí: někam se vytratil čip G92 a GeForce 9400 GT používá čip G96 s deaktivovanou polovinou stream procesorů (a ačkoliv o jádře jménem G98 najdete spoustu zpráv, reálně tento čip pravděpodobně vůbec neexistuje).

Zpět ale k roadmapě, která je stále ve stádiu „věřte-nevěřte“. GT212 má vyjít ve druhém kvartálu roku, má se jednat o první čip Nvidie vyráběný 40nm technologií a VR-Zone jej staví jako nástupce GeForce GTX v celém spektru její působnosti, tedy od vyššího středního segmentu až po absolutní high-end. Roadmapa tedy počítá s nasazením GT212 i do duálních karet, a to podle všeho s minimální prodlevou oproti vydání jednočipových variant.

To ovšem neznamená, že by Nvidia opouštěla vývoj high-endových monolitických čipů – na konec roku 2009 se chystá GPU nové generace GT300. A pojem „nová generace“ zde už neznamená pouze další derivát architektury G80, ale skutečně novou architekturu s podporou DirectX 11.

KL24

Ještě ve třetí čtvrtině roku předpokládá VR-Zone příchod dalších tří 40nm čipů: GT214, GT216 a GT218. Před pár dny se objevily střípky specifikací prvních dvou zmíněných, nicméně pokud se Nvidia bude držet zavedeného systému značení, kdy vyšší cifra na konci znamená slabší čip, bude to zřejmě úplně jinak. GT218 bude podle VR-Zone úplný low-end a Nvidia prý také chystá čipsety s novým integrovaným grafickým jádrem – zřejmě taktéž vyráběné 40nm postupem.

Zdroj: VR-Zone

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku