Hlavní navigace

Robotický barman připraví drink s ledem a učí se od kolegů [video]

Sdílet

Zdroj: Redakce

V tokijském technologickém institutu pracují na nové umělecké inteligenci s názvem SOINN (Self-Organizing Incremental Neural Network). Robot díky ní dokáže přemýšlet jako člověk: přizpůsobuje se okolí, učí se z předchozích zkušeností a také se dokáže dorozumět s ostatními roboty.

Dnes jsou roboti programováni na určitou činnost, SOINN dokáže reagovat a učit se. V paměti má pouze základní dovednosti. Pokud se po něm chce nějaká nová činnost, prý se zastaví a řekne, že neví jak na to. Stačí jej nový úkol naučit a příště už bude ve stejné nebo podobné situace reagovat totožně.

Robot přijímá zrakové, sluchové a hmatové signály, ale stejně tak se může naučit dovednostem od jiných robotů prostřednictvím internetu. Autoři popisují např. situaci robo-barmana, který má v Japonsku připravit čaj, jež si vyžádá Brit. Robot britský čaj neumí, dokáže ale připravit ten v japonském stylu. Pokud by Brit na svém oblíbeném čaji trval, může se robot spojit s kolegou ve Velké Británii a ten mu pošle potřebná data.

" frameborder="0" height="349" width="560">

Robot na videu dokáže připravit falešný drink. Ví, odkud sebrat láhev a sklenici, najde ledovou kostku a pak hotové dílo položí na místo, kde mu ukáže zákazník. Rychlost zatím není přesvědčivá, ale zatím se piluje hlavně inteligence. A ta zdá se funguje.

CS24

Poznámka: určitě bude fajn, když roboti co nejdříve našprtají Asimovovy zákony robotiky. Určitě by nebylo společensky vhodné, kdyby se jeden z nich naučil třeba zabíjet štěňátka a pak to rozesílal ostatním.

Zdroj: AkihabaraNews