Hlavní navigace

Rockchip představil SoC pro Chrome OS a něco jako „Chromebook Air“

10. 6. 2014

Sdílet

Zdroj: Redakce

Rockchip, čínský výrobce SoC, představil prototyp chromebooku, který vypadá téměř stejně jako MacBook Air. Na rozdíl od něj je sice papírově pomalejší, ale zato absolutně tichý, má totiž pasivní chlazení. To díky úspornému čipsetu RK3288.

Po Samsungu a jeho Exynosu jsou tak Číňani druhým výrobcem, který bude produkovat ARMové mozky pro chromepočítače. RK3288 je postaven na čtyřech jádrech Cortex-A17 (1,8 GHz) a obsahuje grafické jádro Mali-T764. Přestože jde o čip střední třídy, strčí do kapsy aktuální špičkové Snapdragony 800/801, Tegru 4 i Exynosy 5. V testu Antutu získal přes 40 000 bodů. Nedělá mu problém 4K obraz a dokáže také akcelerovat všechny důležité obrazové formáty včetně nového HEVC (H.265).

 

Představený prototyp chromebooku ukazoval Rockchip minulý týden na Computexu. Na počítači zatím běžel pouze Chromium OS, což je svobodná a otevřená verze systému, která je očesaná o různé proprietární technologie jako Flash nebo PDF a neobsahuje aktualizační mechanismus, takže se musí ze zdrojových kódů pokaždé zkompilovat nová verze. Rockchip ale spolupracuje s Googlem a přinese plnohodnotný systém Chrome OS.

KL24

Uvedený chromebook je pouze referenčním řešením, vlastní modely postavené na stejném základě prý uvedou další výrobci, slibuje Rockchip. Kdy? V srpnu nebo září. Hodně se těšíme na cenu. Čínští výrobci by mohli jít i pod 200 dolarů, což je spodní cenová hranice současných chromebooků, které zatím vyráběly jen renomované značky jako Samsung, Acer, Asus, Toshiba, Dell, HP nebo Lenovo.

Zdroj: OMG Chrome

Byl pro vás článek přínosný?