Hlavní navigace

Rodina m-ATX desek s X99 se rozrůstá, na řadě je netradiční EVGA Micro 2

3. 8. 2015

Sdílet

Zdroj: Redakce

I přes velmi širokou nabídku desek s čipsetem X99 na trhu chybí větší výběr pro formát micro-ATX. První dvojici desek velikosti m-ATX představil Asrock již loni v létě. Minulý týden, což je bez měsíce rok, odpověděl Asus deskou z řady Workstation. EVGA je tak nyní třetím výrobcem m-ATX desek s čipsetem X99. Stále čekáme na výrobky od Gigabytu a MSI. Věřím, že nenechají na sebe dlouho čekat a již brzy uvidíme slušnou nabídku zmenšených podvozků pro nejvýkonnější Core i7 a Xeony.

Psali jsme:

EVGA X99 Micro 2 je postavena na nejnovějším chipsetu X99 platformy LGA2011-v3. Oproti klasickým full ATX deskám jsou k dispozici pouze čtyři sloty DIMM pro DDR4 s podporou 16GB modelů. Lze tedy osadit výsledných 64 GB RAM. Pouze se Xeony fungující podpora ECC a RDIMM chybí. PCIe sloty zůstaly pouze tři, ovšem všechny jsou ve verzi 3.0 a poskytnou plnou rychlost ×16/×16/×8 nebo ×8/×8/×8 při osazení nejslabšího Core i7-5820K. Proti Asusu schází jeden PCIe ×1 a také přídavné napájení slotů pro nejžravější grafiky.  

Podpora procesorů je proti konkurenci nepochopitelně chudší, EVGA nemá žádný „CPU support list“, což mne může uvádět v omyl, nicméně v datovém listu je zmíněna podpora pouze pro Core i7, o Xeonu nepadlo jediné slovo. Napájecí kaskáda je na poměry EVGA přeci jen chudší – „jen“ šest fází a poměrně skromný chladič. Žádná heatpipe, žádný přídavný pasiv poblíž I/O panelu. Alespoň chladič chipsetu je maximálně podřízen své funkčnosti. 

Integrovaná zvuková karta je postavena na obyčejném Realteku ALC 1150, nenajdete zde ani operační zesilovač pro sluchátka. Pro lepší audio bude jistě lepší vyvést zvuk digitálně přes USB do receiveru s D/A převodníkem, jiná možnost zde ani není. Síťovka je zde pouze jedna – Intel i217, jedna z nejlepších na trhu. 

 

Samotná výbava desky není až tak špatná – najdete zde deset portů SATA 6 Gb/s a jeden rychlý slot M.2. Chybí jen SATA Express. Na zadním I/O panelu se nachází USB 3.1 typ-C, čtyři USB 3.0 a čtyři USB 2.0. Dále gigabitový ethernet, osmikanálový audio výstup a digitální S/PDIF Toslink. Za zmínku ještě stojí teplotní senzor s displejem, který zobrazuje aktuální teplotu procesoru.

KL24

Očekáváme, že EVGA bude X99 Micro 2 prodávat kolem devíti tisíc včetně daně. Dostupnost není zatím známa – bude ale především záležet na ochotě e-shopů. Existuje samozřejmě možnost desku objednat přímo z webu EVGA.

Zdroje: TPU, EVGA

Byl pro vás článek přínosný?