Hlavní navigace

Rok 2012 přinesl Intelu recesi. Zisk klesl o 15 %, nahoru šla ale divize serverů

18. 1. 2013

Sdílet

 Autor: Redakce

Na krizi, zmítající prodeji osobních počítačů a potažmo procesorů, jsme zde za poslední měsíce naříkali mnohokrát. Včera oznámil Intel finanční výsledky za čtvrté čtvrtletí (a tím i za celý rok 2012), takže si můžeme černé na bílém přečíst, jaké že důsledky to ta „špatná ekonomická situace“ měla na zřejmě nejvýznamnějšího výrobce hardwaru pro osobní počítače.

Propad je evidentní, ale Intel potvrdil, že je silnou a velmi ziskovou firmou, takže inkoust v účetním shrnutí je s velkou rezervou černý (což se bohužel asi nepovede dvojce AMD). I tak ale zřejmě výsledek vrhne horší světlo na konec jinak úspěšné éry, kdy společnosti šéfoval Paul Otellini. Ten totiž své angažmá momentálně ukončuje, a z pozice ředitele odejde v květnu (máji).

Do roku 2012 vstoupil Intel s vzrůstající tendencí, ta se ale zlomila v druhém čtvrtletí, a třetí kvartál již ukazoval na problémy. To se pak potvrdilo v čtvrtletí závěrečném. To je obvykle lukrativní sezónou, letos tomu tak však nebylo. Intel zaznamenal tržby 13,5 miliardy USD, což je nulový nárůst proti čtvrtletí třetímu. Původně se čekalo drobné zlepšení na 13,6 miliardy, ani k tomu však nedošlo.

Logo společnosti Intel

Z tohoto obratu vzešel čistý zisk ve výši 2,5 miliardy (48 centů na akcii), hrubá marže se dostala na 58 %. To je značné zhoršení proti 63 % v třetím čtvrtletí, byť zde Intel původně čekal propad až na 57 %, protože došlo k dočasnému odstavení výrobních linek pro nízkou poptávku. Zisk v třetím čtvrtletí dosáhl 3 miliardy, v uplynulém období tedy došlo k 17% zhoršení.

Druhá polovina roku tak Intelu pokazila slibně se vyvíjející účetnictví. Propad totiž víceméně vymazal dřívější rekordní výsledky; celkový obrat za rok 2012 činí jen 53,3 miliardy USD. Zaostal tak za rovnými 54 miliardami v roce předcházejícím. Ještě hůř se v absolutních číslech ztenčil zisk. Místo 12,9 miliardy USD (2011) zůstalo loni Intelu doma jen 11 miliard (15 % propad, byť jde bezesporu stále o příslovečné moře peněz). Rozpočítáno na jednu akcii jde o 2,13 USD oproti 2,39 USD před rokem. Hrubá marže rozpočítaná na celý rok činí 62,1 % (rok 2011: 62,4 %).

Procesor Intel Ivy Bridge

Zajímavý je pohled na to, jak se dařilo jednotlivým divizím. Divize procesorů a hardwaru do osobních počítačů podle očekávání utrpěla nejvíce, i když její tržby byly stále dominantním příspěvkem do rozpočtu. K obratu přispěla 34,3 miliardami, což je meziroční pokles o 3 %. Naopak v serverech se dařilo, utržily 10,7 miliardy, což znamená 6% nárůst. Divize ostatních procesorů si přišla na 4,4 miliardy tržeb, to je proti roku 2011 o 13 % méně. Během posledního čtvrtletí se tyto tendence ještě vyostřily (6% pád PC, 7% růst serverů, 14% pád ostatních procesorů).

 

ICTS24

Výhled na letošek má Intel následující. Celkově by měl obrat narůst o pár procent (zřejmě 1 – 3 %) a hrubá marže by se měla vrátit zpět na 60 % (zde je to ovšem odhad s nejistotou několika procentních bodů). V prvním čtvrtletí čeká Intel tržby za 12,2 – 13,2 miliardy USD a hrubou marži odpovídající loňským 58 %. Úvodní kvartál roku bývá po vánočních žních vždy slabší. Zda se trh s počítači otřepe (z čehož by procesorová jednička samozřejmě profitovala), se zřejmě uvidí až v zbylé části roku.

Zdroj: Intel