Hlavní navigace

Názor k článku Rok 2018 očima redaktorů Cnews.cz od Artael - Za co jsem rád?AMD se probralo ze zimního...

  • 2. 1. 2019 2:49

    Artael

    Za co jsem rád?
    AMD se probralo ze zimního spánku v oblasti CPU (sice to nstalo dřív, ale tenhle rok to pokračuje), intel bych načapán jak na své zákazníky dlabe a že konkurence je potřeba. Spousta zajímavých technologií a větší penetrace například nvme disků.

    Co nebylo tak dobré?
    Mno, monopol nV, resp. spánek AMD v oblasti herní/3D grafiky. Vím že mě za to někteří asi budou bít, ale nelíbí se mi dlouhodobý trend Flash pamětí, kdy po MLC nastoupilo TLC a následně se sem sede QLC, které ještě víc omezí životnost flash média (osobně starší disky nevyhazuji, ani neprodávám, prostě jen nahrazuji staré mechanické disky tímto, tento rok jsem vyměnil i disk v serveru, kde v podstatě 95% času idluje). Zastávám zkrátka to, že technologie by měla jít kupředu, ale zde to jde spíš dozadu. Celkově mi nabídka SSD disků přijde dost nemastná a suchá (a to nebavím o věcech, jako kloudně navržený zdroj toho disku, chlazení a podobně).

    Nejsem také moc nadšený z cen pamětí, rychlého vývoj SW, pomalosti jeho implementace a rychlého zastarávání HW (viz. ty disky). Leží mi tu telefon, co je, pravda, už 3 roky starý a je defacto "odepsán" a stává se z něho "hloupý telefon", a to jen díky "nepodpoře". Vývoj SW, který zmínili redaktoři. Směr licencování SW ala SaaS se mi vůbec nelíbí, protože je to jakási forma DRM (nemáš internet, máš smůlu, zároveň to to DRM i v nějaké další formě obsahuje). Jsem rád za růst platforem jako je GOG, byť jejich nabídka AAA titulů není ideální, ale za to asi oni nemohou, tipuju že málokterý vydavatel bude chtít poslat čerstvý produkt někam, kde není DRM. K tomu SW ještě dále připomenu další fakt, těžkej konzum videa/hudby, často se nehledí ani na kvalitu a obecně si myslím, že je toho dnes příliš mnoho, ovšem o pochybné kvalitě/hodnotě.

    No a v poslední řadě hype vlny, ať to jsou různé kryptoměny, spinnery, styly focení (selfíčka). Je to vidět i na prodejích intel/AMD HW, stále mi někteří budou tvrdit, že stále je HW nevýhodné, protože to topí, nemá to výkon, bla bla bla (řekl bych, dobře, před 2 a více roky, kdy tu byl fakt jen Buldozer a jeho n-tá iterace), jenže ona se doba změnila. Částečně ten fanatismus, i na poli politiky. Z posledních měsíců aféra "hujahej a ZTE". Opravdu si někdo myslí, že technologie cisca byly čisté jak křišťálová studánka? Proč to začalo vadit až teď, když se hujahej stává majoritním v podílu výrobce používaného v infrastruktuře čr a dalších států? Zamyslel se nad tím někdo? Ví vůbec ti politici a veřejnost, že to nejsou jen telefony, ale BTSky, switche, routery a dalších "HW krabičky"? Četl jsem nejednou velmi zmatené a unáhlené kroky k této zprávě, které se tak masivně zmedializovala. Tím teď nechci hájit hujahej, stejně jako cisco, nebo nokii a další společnosti, co vyrábí/vyráběly HW pro telekomunikace. Jde mi o ten efekt, kdy se vypustí do eteru něco, do čeho vidí fakt jen úzké spektrum populace a lidé jsou z toho hodně zmatení, protože problematice vůbec nerozumí. Stejné to bylo u spectru, který se medializoval podstatně víc, ale protože se nemluvilo konkrétně a lidé netušili ještě víc, tak tomu pozornost nevěnovali a vzhledem ke kvalitě těch záplat se někteří divili, že jim najednou přestal "fungovat počítač".

    Ale abych jen nehejtil (bylo by toho mnohem víc), rád bych vypíchnul to, co si myslím tady chybí a co by mohlo přijít.

    Tak předně, nedávno jsem pokukoval, že bych "upgradnul" monitor. Je tu hodně "consumer" IPS/PVA zobrazovadel, některé umí i freesync, jenže dost z nich jsou 8bit panely (resp. často 6bit+2 "blity"), některé i 10bity (bohužel, málo z nich je čistých 10bitů, často 8bit+zlepšovadlo) a co mě zklamalo nejvíc, neexistuje v podstatě kombinace věrného monitoru s nějakou formou syncu. Dokonce i ta ergonomie často dostává na zadek. Technicky tu nevidím žádný limit, tak proč nic takového není na trhu? Ty panely jsou dostatečně rychlé.

    WS mobo pro AMD platformu. Před 2 roky jsem "upgradnul" za nemalý peníz na X99 a to v té nejdražší možné variantě - WS deska, kopec robustní paměti, CPU s hromadou pcie. Uběhl rok a něco, vyšel ryzen, o něco později i TR a okolo toho i urychleně X299 platforma intelu. Uběhl další rok, X299 WS deska/y existuje, ale pro TR? Ani vidu ani slechu. Jo, pokud chce člověk kolotoč, který je zadeklovaný plasty, displeji, ledkama a dalšíma kravinama, toho tu je dostatek, ale co takhle robustní deska bez kravinek, zbytečného plastu, vrtulníků na VRM na místo pořádných pasivů? To by nešlo? Proč to u intelu jde, ale u AMD ne?

    Disky jsem zmínil, tady tak trochu "doufám", že QLC bude tak špatné, že to spadne fakt do nějakého brutálního low-endu a nějaké masivní nasazení se konat nebude, kromě specifických trhů - low end, archivace?

    AMD RTG - alespoň ten mainstream, nebo vyšší mainstream. Sice upgradovat rozhodně nebudu, ale trhu to prospěje. Hlavně to neuspěchat.

    Zvukové karty, zvuk obecně. Máme tu 4k monitory, 10bit panely (byť viz. odstavec výše, nejsou 10bit), HDR, blu-ray i relativně kvalitní streaming, ale co ten zvuk? Když někdo sestavuje počítač, vybere si turbo mega grafiku, ale v 99% připadů nevidím, že by si někdo vybral lepší zvukovku. Neřeším teď kvality, asus mimo relace 7k+ má rezervy také v kvalitě, ale myslím že tady by se nějaká osvěta hodila a rozhodně by bylo i fajn, kdyby se zjevil další výrobce a byl tu takový univerzální produkt, jako kdysi uměl vyrobit creative (X-Fi Elite, Audigy2 ZS, Audigy, SB Live! - ta nejvyšší verze).

    No, tady jsem sesmolil megaodstavec, co ale nese prvky všeho možného a tak bych se i částečně opakoval. Spíš to shrnu takto. Méně konzumu, více času pro sebe, umět občas vypnout (nemyslím tím jeden večer v baru či hospodě a vypnout se alkoholem), porozhlédnout se kolem sebe, dívat se na všechno s nadhledem. Ono technika je fajn, ale myslím že stále více lidí i mimo nerdy tomu podlehli a pak si někteří z nich ordinují takové věci, jako noc někde v horách za nehorázný peníze a to kvůli tomu, že nedokážou vypnout notifikace na telefonu, nebo ten telefon nechat den i déle někde odložený. Nenechat se vyhypovat nějakou módní vlnou, přesvědčit politiky, zkorumpovat. Já jsem osobně prodělal v životě poslední dva roky velké zvraty a velké šoky, nemohl jsem dostudovat školu jakou jsem chtěl, dělám podřadnou práci naprosto mimo moje již dosažené vzdělání a zkušenosti, ale myslím, že si stále udržuju čistou hlavu, nenachytal jsem se těžkým konzumem a nemyslím, že bych uhnul z cesty, kterou jsem si "vytyčil". A i když mám kolem sebe spoustu počítačů a "chytré" elektroniky, nemám problém se od toho všeho na týden, ale i déle odprostit, i když se ten telefon i super počítač nabitý zábavou vedle mě válí. Kdyby toto podle mne dokázalo víc osob, myslím že by ubyla vášnivost některých diskuzí, stejně jako by došlo ke zpomalení už tak šíleného tempa tohoto světa, které nás myslím dřív či později dožene a vybere nemalou daň.

    Na konec "obligátní", děkuji všem autorům článků tohoto serveru, stejně jako diskutujícím, od kterých jsem si tu a tam také něco odnesl :)