Hlavní navigace

Rostoucí hrozba: falešné antiviry a staré Windows

27. 4. 2010

Sdílet

Zdroj: Redakce

Nástroj pro odstranění škodlivého softwaru je plošně distribuovaná aktualizace systémů Windows, která každý měsíc vyčistí od škodlivého softwaru velké množství systémů a poskytne Microsoftu zajímavé statistiky, o které se nyní podělil.

Jako další hřebíček do hrobu stařičkých Windows XP se zarazil fakt, že čím je některá verze systému Windows aktuálnější, tím menší procento z nich bude infikovaných. Zatímco u Windows XP SP1 bylo infikováno 21,7 strojů z tisíce, s třetím Service Packem počet klesl již na sedm.

Počet infekcí klesá i s dalšími verzemi: Windows Vista SP2 má 2,2 infekcí na tisíc systémů, Windows 7 RTM ovšem o něco málo vyšších 2,8. Značnou výhodu mají i 64bitové varianty, kdy riziko infekce klesne zhruba na polovinu, jak můžete vyčíst z následujícího grafu. Moderní operační systém i nejnovější servisní balíček tak zajistí větší bezpečnost.

Stále větší hrozbu ovšem představují falešné bezpečnostní produkty, které se tváří jako běžný bezpečnostní software, avšak často uživatele varují před neexistujícími virovými infekcemi, za jejichž odstranění musí zaplatit, na pozadí dokonce můžou opravdový škodlivý software i stahovat.

V první polovině roku 2009 Microsoft odstranil 5,3 miliónů podvodného bezpečnostního software, v druhé polovině pak o 46,5 % více: 7,8 miliónů infekcí. Kvůli nárůstu tohoto typu malwaru se jeden ze zástupců Win32/FakeXPA dostal na třetí místo v žebříčku binárních škodlivin Microsoftu.

MMF24

Více se můžete dozvědět v kompletní zprávě Microsoftu.

Zdroj: Microsoft Security Intelligence Report (PDF)