Hlavní navigace

Rozbor Sound Blasterů řady Z, dostal konečně Creative rozum?

25. 10. 2012

Sdílet

Zdroj: Redakce

Vnější vzhled se příliš nezměnil, společnost zůstala u kovového krytu s podsvětleným okénkem. ZxR je nejvyšší a nejvybavenější kartou v řadě, Zx a Z se liší jen příslušenstvím, jak napovídá obrázek. Všechny karty jsou určeny pro rozhranní PCI Express. Měl bych však upozornit, že na fotkách jsou prototypy a finální verze mohou být malinko jiné.

Karty Sound Blaster Z

Nejprve si rozebereme nejvyšší model, tedy ZxR. Karta je rozdělena na dvě části, při pohledu na tu hlavní, je na první pohled jasné, že oproti Recon3D Creative velmi pokročil, připomíná X-Fi Titanium HD a vzdáleně i Essence ST/STX či Xonar Phoebus. Později se dozvíte, že ani do jedné karty nemá daleko. Tato část obstarává především šest analogových výstupů a jeden mikrofonní vstup.

Sound Blaster ZxR

Karta podporuje vzorkovací frekvenci 192 KHz a 24 bitovou hloubku pro všechny kanály, parametry mikrofoního vstupu si netroufám odhadovat, ale nebudou zřejmě příliš valné, není zde osazen žádný A/D (analogově/digitální) převodník, takže zvuk mikrofonu bude zpracovávat přímo Sound Core3D (podobně jako na Recon3D). Pro mikrofon by to však mělo být dostatečné.

Sound Blaster ZxR

Celá karta je osazena jen značkovými součástkami, elektrolytické kondenzátory Nichicon série Fine Gold jsou určeny přímo pro audio. Do signálových cest pak byly použity jen kondenzátory fóliové a kvalitní keramické NPO. Převodníky jsou Burr-Brown od Texas Instrumens. Na rozdíl od Essence ST nabídne Sound Blaster ZxR 5.1 zvuk již v základu, přední kanály jsou vyvedeny na RCA (cinch) konektory, zadní, center a subwoofer pak na 3,5mm jack. Dále jsou zde ještě 6,3mm jack konektory pro sluchátka a zmiňovaný mikrofon.

Sound Blaster ZxR

Pojďme se podívat blíže na analogovu část. Společnost nelže, když tvrdí, že používá součástky jen studiových kvalit. Poté, co je zvuk zpracován DSP Core3D putuje do D/A (Digitálně Analogových) převodníků PCM1794A pro přední dva kanály a do dvou PCM1798 pro zadní reproduktory, subwoofer a center. První zmiňovaný je jedním z nejlepších převodníků dneška, dosahuje špičkových parametrů odstupu signál-šum -127 dB a THD+N 0,0004%, prakticky stejný je osazen i na kartách Essence ST/STX (PCM1792A), liší se jen v parametrech, které jsou pro spotřebitele naprosto nepodstatné (způsob ovládání). Další dva DAC už jsou o chlup horší, dosahují parametrů odstupu signál-šum -123 dB a THD+N je 0,0005%.

 

Za převodníky jsou osazeny operační zesilovače NJM2114, které zde mají za úkol převést proud z výstupů DAC na napětí a za nimi jsou LME49610 fungující jako filtr a výstupní buffer (posilovač). Stejná kombinace je použita i na Essence ST/STX a X-Fi Titanium HD. V případě předních kanálů jsou všechny tyto operační zesilovače umístěny v paticích a lze je vyměnit, u zbytku kanálů jsou připájeny napevno a pro výměnu by byl potřeba zásah větší.

Sound Blaster ZxR

Jako sluchátkový zesilovač Creative použil osvědčený TPA6120A2 se špičkovými parametry i výkonem. Stejný je opět i na Essence ST/STX a nemá problém ani s vysoko-impedančními sluchátky. Používat linkový a sluchátkový výstup zároveň nepůjde, přepínat mezi sluchátky a reproduktory lze v ovladačích.

Sound Blaster ZxR A/D

Jak jsem říkal na začátku, Sound Blaster ZxR je rozdělena na dvě části, jednu jsme si již popsali a nyní si popíšeme tu drouhou. Creative ji označil DBpro a jedná se vlastně jen o A/D převodník a S/PDIF terminál. Jsou zde dva vstupní RCA konektory a vysílač i přijímač TOSLINK. Raději bych zde viděl klasický koaxiální S/PDIF, který je mnohonásobně kvalitnější a rychlejší než TOSLINK, ale výrobce nejspíše nepovažoval tuto doplňkovou funkci za tak podstatnou.

Sound Blaster ZxR A/D

ADC je PCM4220, což je studiový převodník používaný v mnoha profesionálních mixážních pultech a dosahuje špičkových parametrů: −121 dB pro odstup signál-šum, 108 dB THD+N a přeslech mezi kanály menší než 135 dB. Dokáže vzorkovat až na frekvenci 216 KHz při 24bitové hloubce. 

Sound Blaster Z

Nyní si rozebereme Sound Blaster Z(Zx). Jedná se o druhou kartu z rodiny a připomíná spíše X-Fi Titanium. Podporuje 8kanálový zvuk, má jeden vstup, který lze přepnout mezi linkovým nebo mikrofonem a TOSLINK S/PDIF vysílač i přijímač. Je určena do střední třídy, kvalitou předního zvukového výstupu by měla být nad Asus Xonar DX, ostatní kanály a vstup již bohužel za konkurencí zaostávají.

Sound Blaster Z

Na obrázku výše vidíte D/A převodník CS4398, má zde na starost přední reproduktory, dosahuje 120 dB pro odstup signál-šum a 107 dB THD+N. Podporuje vzorkovací frekvenci 192 kHz při 24bitové hloubce (stejně jako ZxR). Čip vedle DAC souží pro dekódování přijímaného SPDIF signálu.

Sound Blaster Z

KL24

Sound Blaster Z je osazen již poněkud průměrným materiálem. Z fotek není jasná značka kondenzátorů, avšak nedělám si o jejich kvalitách iluze. Výstupní operační zesilovač NJM2114 zde slouží krom výstupního filtru nejspíš také jako sluchátkový zesilovač. Kvalita nebude špatná, hodí se k sluchátkům s cenou do 2500 Kč, vyšší modely by byly celkem výrazně omezovány. Ostatní kanály zajišťuje stejně jako na kartách Recon3D už samotný procesor Core3D .

Nejvyšší model ZxR je postaven proti kartě Asus Phoebus, kterou překoná takřka ve všech ohledech. Bohužel i v ceně. Měl by se dát pořídit za cenu okolo 5500 Kč, což je o 1500 více než stojí zmíněná karta od Asusu. Zvukovou kvalitou se však ZxR minimálně vyrovná Essence ST/STX, navíc jsou zde výstupy i pro vícekanálový zvuk, velmi kvalitní analogový vstup a externí ovladač. Škoda, že to samé se nedá říct o nižších modelech. Sound Blaster Zx byste měli pořídit za cenu okolo 3400 Kč a nejnižší Z za 2500 Kč. Tyto karty v po zvukové stránce porazí i levnější Xonar DX/XD.

Byl pro vás článek přínosný?