Hlavní navigace

Rozhraní OCuLink, externí PCI Express po kabelu, je hotovo. Přijde na podzim

1. 7. 2015

Sdílet

Zdroj: Redakce

Včera jsme psali o vývoji okolo PCI Express 4.0, tedy nadcházející nové verze všudypřítomné sběrnice, na níž dnes jede většina hardwaru, od síťových karet přes grafiky až po disky. K PCI Expressu se ale ještě vrátíme: podle zpráv od sdružení PCI SIG se totiž na trh konečně blíží technologie pro použití této sběrnice přes kabel. Specifikace pro kabelový PCI Express a příslušné porty a konektory by údajně měla být hotová už za pár měsíců letos na podzim.

PCI Express po odpojitelném kabelu je docela zásadní věc, neboť dovoluje použít toto rozhraní i pro externí periférie, a nepůjde přitom o proprietární řešení jako v případě Thunderboltu. Toto rozhraní, jehož vývoj už probíhá několik let, se oficiálně jmenuje OCuLink. Finální revize jeho první generace, tedy OCuLink 1.0, má být hotova tento podzim (údajně ještě v třetím čtvrtletí).

OCuLink, externí PCI Express po kabelu
OCuLink, externí PCI Express po kabelu

OCuLink 1.0 bude bez ohledu na číslo verze založen na aktuálním PCI Expressu 3.0, takže jedna linka má poskytovat propustnost 8 Gb/s (1 GB/s). Kabel, který PCI SIG specifikoval, je stavěný na celkem čtyři linky (32 Gb/s, 4 GB/s obousměrně), což by mohlo být dost třeba i na méně výkonná externí GPU. Do budoucna jsou snad v plánu i konektory pro vyvedení PCI Express 3.0 ×8 a ×16, nicméně k nim zatím nic konkrétního nevíme. OCuLink ale už počítá i s budoucím rozšířením na PCI Express 4.0, což přenosovou kapacitu také zvedne na dvojnásobek (2 GB/s na jednu linku, 8 GB/s pro ×4).

Takto by měly konektory OCuLink vypadat
Takto by měly konektory OCuLink vypadat

Jak bude konektor OCuLink vypadat, můžete vidět na obrázcích. šířka koncovky je 16,2 mm a tloušťka 6,66 mm, samotný konektor je ale silný jen 2,75 mm, takže by neměl být problematický ani pro velmi tenké ultrabooky. Rozhraní je myšleno jak pro účely interního propojení komponent v počítači, tak jako externí kabel na připojení dokovací stanice, externího disku, nebo jiného hardwaru. Co jsem bohužel nikde nevyčetl, je vzdálenost, na jakou mají kabely fungovat, ani jak moc budou potřebovat aktivní prvky (což by znamenalo vysokou cenu). Eventuálně má jinak dojít také na optickou verzi, stávající kabely jsou ale klasické měděné.

OCuLink má sloužit k připojování periférií, dokovacích stanic, ale i jako interní kabeláž například pro úložiště
OCuLink má sloužit k připojování periférií, dokovacích stanic, ale i jako interní kabeláž například pro úložiště

V dohledné době by tyto konektory mohly mít význam hlavně pro uživatele rychlých SSD. 2,5" NVMe disky formátu U.2 (dříve SFF-8639), které se připojují přes PCI Express 3.0 ×4, totiž nyní používají pro zapojení do základní desky kabely s koncovkou miniSAS HD, to je ale v podstatě provizorium. Výhledově se pro jejich zapojení počítá právě s kabely OCuLink. Kdy by se ale mohly na deskách tyto konektory objevit (nebo kdy výrobci alespoň poskytnou konverzní moduly do slotů M.2), to netuším.

 

KL24

Ačkoliv specifikace OCuLink 1.0 ještě není hotová, údajně už výrobci chystají prvních zařízení, která toto rozhraní budou používat, takže mezi její ratifikací a dostupností hardwaru na trhu by nemusel uplynout až tak dlouhý čas. S trochou štěstí by tak OCuLink 1.0 mohl přímo konkurovat Thunderboltu 3.0, který nabízí podobnou propustnost.

Zdroje: PC World, KitGuru

Byl pro vás článek přínosný?