Hlavní navigace

Rozšiřitelná GeForce GTX 460 od Galaxy

27. 9. 2010

Sdílet

Zdroj: Redakce

Z některého hardware zkrátka zůstává rozum stát. Server Expreview zveřejnil fotografie pozoruhodné grafické karty od Galaxy: GeForce GTX 460 s možností rozšíření.


Na levé straně karty je z tištěného spoje vyveden PCI Express slot s jednou linkou. Jaká přídavná karta bude pasovat do tohoto slotu, je všem záhadou. techPowerUp! spekuluje, že by to mohl být malý televizní tuner nebo mobilní grafický akcelerátor pro počítání GPU PhysX (ale nebyl by pak vhodnější MXM slot?). Tím výčet zvláštností nekončí: na zadním panelu kromě obrazových výstupů DVI a DisplayPort naleznete také miniUSB konektor a tlačítko.

Překvapivě na kartě nenajdete žádný PLX můstek, PCIe linka pro malý slot je jednoduše odseknuta z celkových šestnácti, které jsou k dispozici ze slotu. O to větší záhadou jest, jak to bude fungovat: čipsety totiž neumí libovolně rozdělovat svazky PCIe linek mezi více zařízení. Duální grafické karty bez můstku, které v dobách GeForce 6 nabízeli někteří výrobci na vlastní pěst, fungovaly pouze na nForce 4 SLI, která PCI Express linky na dvakrát osm uměla rozdělit.

CS24

Mimo zmíněných anomálií máme co do činění s celkem obyčejnou GeForce GTX 460, která nese pravděpodobně dva gigabajty paměti GDDR5. Napájecí kaskáda je čtyřfázová pro GPU a dvoufázová pro paměti. Zvláštní karta má být vydána „již brzy“.

Zdroj: Expreview, techPowerUp!

Autor článku