Hlavní navigace

RSS: odebírejte novinky z webu inteligentní cestou

24. 11. 2011

Sdílet

Zdroj: Redakce

Valná většina běžných surfařů vůbec netuší, co pojem RSS znamená, přestože o něm sem tam něco zaslechnou. RSS kanály přitom zdaleka nejsou žádnou žhavou novinkou, ba právě naopak. Byly vytvořeny před lety, aby nám ušetřily zbytečné návštěvy webu. Běžné návštěvy, kdy do adresního řádku každý den prohlížeče napíšete příslušnou adresu, abyste se podívali, co se děje nového, lze proto považovat za zastaralý a překonaný způsob procházení internetových stránek.

Novinky a články vychází průběžně, jenže nikdy nevíte přesně, kdy se s novými texty setkáte. Takže několikrát za den otevřete svůj oblíbený web, aniž by byl zaručen pozitivní výsledek. To znamená, že často nic čerstvého ke čtení nenajdete, jen se zbytečně zdržujete od jiných činností. RSS je tedy distribuční systém, který doručuje nově publikované čtivo. Kam? Do specializované aplikace, které se říká prostě čtečka RSS kanálů.

Čtení webů z jednoho místa

Prohlížeč je také specializované čtečka, které ale zobrazí webové stránky jako celek. Weby nicméně obsahují další výstup, jenž dokáží zobrazit zase jiné programy. Všechny vyprodukované texty lze díky RSS kanálu pohodlně odebírat. Záleží na vedení každého internetového portálu, které texty zvolí k exportu skrze RSS. Takových výstupů lze na stránce nalézt klidně více, přičemž každý z nich může doručovat čtenářům jiný typ obsahu.

Odebírání RSS kanálu je snadnéOdebírání RSS kanálu je snadné

Obvykle najdete samostatný kanál pro články a druhý kanál pro novinky/aktuality/bleskovky. Pokud se ale webmaster rozhodne, klidně vám může zpřístupnit kanál s uživatelskými komentáři textů. Typy obsahu nemusí být bezpodmínečně rozdělené, jediný kanál může sdružovat všechno uvedené dohromady. I přes mírnou zmatečnost má takový RSS kanál velikou výhodu: vaše čtečka vám oznámí, až se naskytne něco ke čtení, ať už půjde o novinku či velký článek. Respektive zvýrazní nepřečtené položky, takže budete okamžitě vědět, kolik času vám zabere prokousání se čerstvým obsahem.

Čtečky existují jako klasické programy, i jako webové aplikaceČtečky existují jako klasické programy, i jako webové aplikace

Stránek, které RSS kanál svým čtenářům nezpřístupnily, se vyskytuje jako šafránu. V těchto vzácných případech vám nezbývá nic jiného, než stránku čas od času otevřít, abyste se ujistili, že vám neuniklo žádné nové čtení. A to je otrava. Jakmile si RSS kanály ze všech vašich oblíbených stránek přidáte do pořádné čtečky, zjistíte, o jaké pohodlí jste doposud přicházeli. A na weby, které se tváří, že RSS neexistuje, dost možná úplně zanevřete.

Čtečky webové, čtečky desktopové

Ať už si vyberete program pro počítač, nebo webovou aplikaci fungující v prohlížeči, vždy máte zaručeno základní pohodlí v tom, že už nemusíte zběsile běhat po internetu a navštěvovat každý web zvlášť. Ve čtečce uvidíte všechny své zdroje a počet nových článků, přičemž se můžete ihned pustit do čtení, byť někdy musíte stejně přejít na plnohodnotnou stránku, protože se do kanálu dostane pouze nadpis a první odstavec. Proto ideální situace nastává, když vám web pomocí RSS kanálu doručí celý článek. To pak nemusíte čtečku vůbec opouštět.

Také Seznam.cz funguje jako RSS čtečkaTaké Seznam.cz funguje jako RSS čtečka

Svým způsobem by se tento distribuční způsob dal přirovnat k předplatnému novin. Vy si vyberete, které noviny či časopisy vás zajímají, a poštovní doručovatelka je posléze pravidelně vhodí do vaší schránky. RSS čtečka se stane vaším centrem, které funguje podobně jako novinky, jenže zde si obsah přizpůsobíte na míru. Pakliže vás v novinách nezajímají sportovní rubriky, do počítačové čtečky si je prostře nepřidáte. Budete odebírat obsah, který vás oslavuje, aniž byste za něj museli platit.

Pořád si myslíte, že každodenní maraton, kdy v několika kolech oběhnete oblíbené weby, vám stojí za to?

RSS je starší, než se zdá

Nikdy se masově nerozšířily, přesto jejich stáří může docela překvapit. Ve své podstatě sahá myšlenka podobných exportních kanálů skoro až do doby, kdy web vznikal. Už v polovině devadesátých let si někteří chtěli ulehčit čtení na webu, protože už tehdy je nebavilo periodicky kontrolovat všechny oblíbené stránky. A časem se vyrojilo tolik stránek, že už skoro není v moci člověka, aby si je všechny zvlášť kontroloval. Tvorba efektivního distribučního systému pár let trvala, RSS se stalo prvním skutečně populárním formátem.

Tvrzení o masovém rozšíření si ale odpusťme, protože skutečně masově se RSS nevyužívá. Weby tyto kanály nabízí, ale mnohdy je využívá pouhý zlomek čtenářů.

Webová aplikace Google Reader patří k nejoblíbenějším čtečkám vůbecWebová aplikace Google Reader patří k nejoblíbenějším čtečkám vůbec

Devadesátá léta: první pokusy

Krom jiných také Microsoft přispěchal se svou obdobou (tehdy neexistujícího) RSS. Channel Definition Format (CDF) se pokusil o distribuci obsahu již v roce 1997. Nebyl ani první, ani poslední. Měl fungovat v rámci Internet Exploreru 4, který byl vybaven funkcí Active Channel. Technologie chtěla přinést čtení offline, obsah tedy synchronizovala a stahovala do počítače. CDF ale na popularitě nezískal.

RSS kanál pod povrchemRSS kanál pod povrchem

Zejména ke konci devadesátých let surfaři hojně brouzdali na internetu nikoliv v Internet Exploreru, ale v Netscapu. A byli to právě lidé stojící za tímto prohlížečem, kteří se dva roky po Microsoftu pokusili zavést RDF Site Summary – RSS. Na rozdíl od redmodského gigantu se jim to ale podařilo. RSS 0.9 nejprve úspěšně penetroval portál My Netscape.

RSS 2.0 můžete znát pro změnu pod názvem Really Simple Syndication. V roce 2002 nahradil předchozí verze a přinesl významné novinky. Do té doby jste při odebírání RSS kanálu dostávali články ve strohém balení. RSS 2.0 už nabídlo možnost spolu k příspěvkům nalepovat mj. štítky s datem publikace a jménem autora textu.

RSS zamrzlo, nahrazuje ho Atom

RSS se tehdy začalo rozšiřovat a stal se z něj vlastně první všeobecně uznávaný standard, který všichni používali. Původní tvůrci RSS přesunuli formát pod správu Harvardu, kde zamrzl. De facto v něm není vůbec možné vrtat, což leckomu nelíbí a nelíbilo. V roce 2003 v reakci na zmražení vývoje RSS vznikl nezávislý Atom, který RSS postupně nahrazuje. Atom 1.0 má už také něco za sebou, byl ovšem přijat jako standard.

Ikona indikující přítomnost RSS kanálu na webuIkona indikující přítomnost RSS kanálu na webu

V souvislosti s RSS a Atomem si jistě vybavíte ikonický grafický indikátor, který prvně zavedla Mozilla ve Firefoxu. Pakliže oranžový symbol najdete v prohlížeči, či na webu, víte, že je distribuční kanál RSS či Atom dostupný.

Najděte adresu kanálu

Třeba zmíněný Firefox dříve přítomnost kanálu na webu indikoval v adresním řádku, před nedávnem ale oranžovou ikonku schoval. Ani Chrome nebo Internet Explorer vám přítomnost kanálů neprozradí. Funkce se skrývají. Obvykle ale najdete adresu kanálu přímo na webové stránce. Na Cnews, například, neuvidíte oranžový symbol, ale v zápatí webu se schovává odkaz v textu.

Adresa RSS kanálu se schovává v zápatíAdresa RSS kanálu se schovává v zápatí

MMF24

Ten si zkopírujte a vložte do čtečky. Firefox třeba jednu vestavěnou obsahuje, byť maximálně jednoduchou. Použít můžete ale i jinou. Vedle náhledu na distribuční kanál vám dá prohlížeč na výběr z několika nejpopulárnějších webových čteček.

K nim patří velmi populární Google Reader. Zajímavé je, že obsah dovede agregovat rovněž český Seznam, a to na hlavní stránku. Kdyby vám webové aplikace nevyhovovaly, vždy se můžete poohlédnout po nějakém pořádném nativním programu pro váš operační systém. Poštovní klient Thunderbird obsah z RSS kanálů přijímá taktéž. Jednoúčelová aplikace zaměřená čistě na RSS kanály se nazývá RSSOwl. Zástupců by se našlo dost, stačí si jen vybrat.