Hlavní navigace

Češi spojili rubikovku s tetrisem, hadem a piškvorkami

13. 11. 2018

Sdílet

Zdroj: Redakce

Čeští vývojáři Jan Krejsa a Jaroslav Altman již devět let pilují tzv. chytrou kostku. Digitální hlavolam, který je na rozdíl od těch mechanických multifunkční a lze jej doplňovat o nové hry. Jejich vynález se jmenuje Rubik's Futuro Cube, k názvu dal svolení sám Ernő Rubik, kterému Češi poslali svou rubikovku na hraní.

Jejich kostka o velikosti strany pět centimetrů má místo barevných plastových čtverečků na každé straně devět barevných diod. Ovládá se pomocí poklepání a pohybových senzorů. Zpětnou odezvu dávají vibrace, zvukové efekty i nahrané hlasové vzkazy. A na rozdíl od klasické kostky Futuro nabízí i multiplayer a možnost sdílení rekordů na internetu.

Rubik's Futuro Cube obsahuje 3D verze her jako Had, Tetris, piškvorky a dalších, nabízí i množství rotačních hlavolamů, které nemají v našem světě mechanický ekvivalent a nelze si je nikde jinde zkusit vyluštit,“ popisují tvůrci vlastní vynález. Jak hry fungují, nejlépe ilustruje výš přiložené video.

KL24

Kostka se nabíjí pomocí microUSB, stejné rozhraní slouží i pro nahrávání nového softwaru nebo sdílení rekordů. Tvůrci chtějí nabídnout i vývojářské rozhraní, aby si vlastní hry mohl navrhnout kdokoliv. Už v základu ale dostanete přes 10 her.

V tuto chvíli je v obchodech již druhá verze kostky, prodává se za 2200 Kč.

Byl pro vás článek přínosný?