Hlavní navigace

Rusko chystá zákon, který by zakázal anonymní komunikaci skrze messengery

25. 5. 2017

Sdílet

Zdroj: Redakce
Oficiálně za tím stojí boj s terorismem. Neoficiálně jde o další dohled nad každým, kdo si dovolí nesouhlasit s propagandou.
Rusko

není svobodná země a vláda se chystá utáhnout kohoutky ještě těsněji. Český rozhlas informuje o tom, že je připravován zákon, který by státu umožnil regulovat komunikátory. Dodatek k zákonu o informacích, informačních technologiích a ochraně informací by upravoval chování internetových komunikátorů jako Messenger nebo WhatsApp tak, že by skrze ně směli komunikovat jen ti, kdo by byli identifikováni.

Jinak řečeno by byla zakázána anonymní komunikace. Registrace v sociální síti by byla vždy spojena s telefonním číslem a provozovatel služby by dále byl nucen rozesílat informace z vládních organizací, pokud by o to požádaly, jak uvádí Coda Story. Zákon by mohl začít platit už v lednu, pokud Duma zákon projedná do prázdnin.

Oficiálním zdůvodněním pro existenci takového zákona je ochrana před terorismem a extrémismem. Jak uvádí ČRo, ruské úřady by díky zákonu mohly blokovat komunikaci v případě rozesílání hromadných zpráv porušujících ruské zákony. Rusko se dlouhodobě snaží o kontrolu a cenzurní praktiky mu nejsou cizí. Pro novinářskou obec patří Rusko k nejnebezpečnějším zemím, nepohodlní lidé jsou biti i vražděni.

Kdo odmítne státní dohled, je zakázán Kdo odmítne státní dohled, je zakázán

V registraci uživatelů a uživatelek internetových komunikátorů lze jen obtížně spatřovat něco víc, než jen snahu upevnit moc kontrolou dalších médií. Rusko již dříve začalo požadovat, aby byla uživatelská data uskladněna přímo v zemi. Vadí mu také šifrování komunikace, s nímž přišli někteří provozovatelé služeb ve snaze chránit svou uživatelskou základnu.

KL24

Pokud je možné komunikaci sledovat a její účastnice a účastníky sledovat, mnohem snáze se státní aparát dokáže vypořádat s jedinci s případnými nepohodlnými názory, kteří by svou činností mohli ohrozit současné mocenské struktury. Za poslední měsíc bylo v zemi již zakázáno několik komunikačních služeb, jmenovitě jde o Line, Blackberry Messenger, VchatZello.

RadioFreeEurope hlásí, že další na řadě by mohl být Telegram, který nedávno spustil hovory. I ty mohou být šifrovány. Telegram má i další výhodu, a sice v něm můžete vytvořit kanál, kam budete informace vysílat. Funguje tak vlastně trochu jako nezávislá platforma. I on se stává nosičem nezávislých zpráv, které nemůže státní aparát cenzurovat.

Byl pro vás článek přínosný?