Hlavní navigace

Rusko chce do vesmíru létat s jadernými raketami. Cíl Mars a ještě dál

27. 11. 2018

Sdílet

 Autor: Redakce

V období studené války se Američané i Sověti pokoušeli postavit rakety s pohonem založeným na jaderném reaktoru, ani jedné ze stran se to ale kvůli vyčerpání financí nakonec nepovedlo a zůstaly u klasických „petrolejových“ systémů. V Rusku ale projekt znovu ožil, potvrdil to v tamnímu statnímu deníku Rossijskaja gazeta Vladimir Košlakov, ředitel Keldyšova výzkumného střediska. To spadá pod Roskosmos a proslavilo se mj. vývojem raket Kaťuša užívaných ve druhé světové válce. Vědci na projektu pracují od roku 2009, k finalizaci ale mají ještě daleko. Košlakov odhaduje, že prototyp nového motoru bude hotový za 5 až 7 let. Rozhodně s ním nepočítá pro chystané rakety Sojuz-5 nebo supertěžký Sojuz-5, které budou dokončeny v roce 2022, resp. 2028. Rusové chtějí zrychlit a zlevnit dopravu po sluneční soustavě a jádro je podle nich jediný způsob, jak toho dosáhnout. Košlakov se zároveň pousmál nad plánem Elona Muska. Raketa BFR/Starship vyvíjená ve SpaceX je prý dinosaurus založených na starých technologiích.

Jaderná budoucnost

Ruské rakety budou obsahovat jaderný reaktor, který ohřeje pracovní kapalinu, jež při odpařování roztočí turbínu s hřídelí, na jejímž konci je generátor. Ten pak bude pohánět plazmový motor s vysokým tahem.

TIP: SpaceX a Boeing začnou do vesmíru vozit lidi. Už víme, kdy

Keldyš tvrdí, že raketa bude pracovat s látkami obsahujícími méně uhlíku (metan místo kerosenu), takže nebude při startu a letu vznikat tolik sazí. To má být důležité pro znovupoužitelnost i cenu (metan je levný). Cílem je vytvořit rakety, které půjde zrecyklovat stokrát. Čistit by se měly až po deseti startech a po přistání prý budou moci létat už po 48 hodinách.

KL24

Vědce ale stále čeká ještě spousta počítání a pokusů, jak v raketě bezpečně zkrotit jaderné reakce a plazmu o milionech stupních. A není vůbec jisté, jestli se to Rusům povede jako prvním. Už nyní vznikají či rovnou létají znovupoužitelné stupně raket (Falcon 9/Heavy nebo New Shepard/Glenn). O plazmových motorech se navíc mluví i v USA a Číně. Právě do amerického projektu VASIMR se Košlakov rovněž opřel. Jejich vynálezci tvrdí, že dostanou lidi na Mars za měsíc a půl. Reálně to prý ale plazmový motor zvládne za 7 až 8 měsíců.