Hlavní navigace

Ruský pár prý pirástvím způsobil škodu 22 miliard korun

26. 10. 2011

Sdílet

Zdroj: Redakce

Pokuta půl milionu rublů a možné odnětí svobody na 6 let hrozí moskevskému páru za to, že vedli torrentový tracker Interfilm.ru. Andrej a Natalia Lopuchovovi podle žalobce nelegálně distribuovali třicítku filmů jako například Shrek 3, Resident Evil 3 nebo 28 týdnů poté. Způsobili tak škodu ve výši 38 miliard rublů.

Proti manželům se spikla ruská i americká filmová studia 20th Century Fox, Paramount Pictures, Warner Bros., Disney a Universal Pictures. Tažení proti trackeru prý započalo už v roce 2007. V roce 2009 byly stránky ostřiženy od sítě, když si studia vydupala zablokování přímo u nizozemského hostingu. Navíc získala kopii serveru, takže si mohla přesně vypočítat, jaké filmy, kolikrát a kým byly staženy.

Lopuchovovi vystupovali pod přezdívkami Ripper, Shturman, Nadezhda a Piratka, údajně měli také komplice v Německu, jenž byl znám pod nickem Apple.

V tuto chvíli máme o celé kauze bohužel pouze kusé informace. Nevíme, jestli manželé stáli pouze za trackerem nebo se podíleli i na nahrávání nelegální kopií. V každém případě je zajímavé, že se případ odehrává právě v Rusku, kde se běžně nad autorskými právy příliš nepozastavují a zbytek světa je za to velmi kritizuje.

Zdroj: TorrentFreak, TheMoscowNews