Hlavní navigace

RV870 s podporou DX11 už v srpnu?

20. 4. 2009

Sdílet

Zdroj: Redakce

Radeon HD 4890 vyšel teprve před pár týdny, na vydání Radeonu HD 4770 ještě čekáme. Nejnovější šuškandy ale napovídají, že tyto žhavé novinky budou zastaralé dříve, než se původně předpokládalo. Německý server Heise.de totiž tvrdí, že grafické karty s jádrem ATI RV870, které bude podporovat jedenáctou verzi Direct3D, vyjdou již v létě: pokud vše půjde hladce, pak už koncem července/júla, nejpozději v srpnu.

To by znamenalo, že ATI bude mít s DX11 generací několikaměsíční náskok, neboť Nvidia se netají tím, že prvního zástupce rodiny GT300 by chtěla vydat ve čtvrtém kvartálu roku, pravděpodobně v říjnu/októbri nebo v listopadu/novembri.


AMD se chlubí prvenstvím ve 40nm výrobě. Další je možná na obzoru.

Jak RV870, tak GT300 budou používat 40nm postup od TSMC. A jak ATI, tak Nvidii se v minulosti už minimálně jednou nevyplatil risk a nové výrobní technologie raději zkouší na menších a méně důležitých čipech. U ATI hraje roli pokusného králíka RV740. O plánovaných 40nm čipech Nvidie bylo ale poslední dobou podezřelé ticho.

Jak se zdá, Kaliforňanům se tentokrát velmi daří držet informace pod pokličkou. Až nyní totiž vyplavalo na povrch několik kusých střípků. S poměrně velkou jistotou lze říct, že GT212 Nvidia definitivně odpískala, namísto toho to do vydání GT300 doklepe s 55nm G(T)200b. Podle DigiTimes si totiž u TSMC objednala více těchto čipů a ve druhé polovině druhého kvartálu roku (to jest v květnu/máji až červnu/júni) se má ve velkém rozjet výroba 40nm čipů založených na současné architektuře.

WT100

DigiTimes hovoří celkem o čtyřech jádrech. První je low-endová GT218, dále GT216 a GT214 pro střední třídu, a nakonec GT215, která se má stát „notebookovým high-endem“. Ale raději bych nebral tuto zprávu příliš vážně. Ačkoliv uvědomělý zákazník ví, že s architekturou z roku 2006 je i dnes stále v suchu, hlavními odběrateli takových grafických čipů bývají OEM výrobci a ti si rádi na počítač nalepí štítek „DX11 ready“. Jaký by tedy mělo důvod tak brzy před vydáním Windows 7 (a DirectX 11) vydávat tolik zastaralých čipů, což by zároveň znamenalo, že nová nižší a střední třída s podporou DX11 je více než půl roku vzdálena?

Zdroj: Heise.de, DigiTimes

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku