Hlavní navigace

Rychlá dvoujádra AMD nebudou?

21. 3. 2008

Sdílet

Zdroj: Redakce

Co si budeme povídat, Phenomy - ačkoliv snížily laťku, za kterou můžeme pořídit čtyřjádrový procesor - do vyšší třídy prakticky vůbec nezasáhly. Již déle se vědělo, že v přípravě jsou další procesory architektury K10, konkrétně také dvoujádrové s jádrem Kuma. Spekulovalo se, že menší čip by mohl snáze dosáhnout vysokých frekvencí (nad 3GHz). Ale pokud si Fudzilla nevymýšlí, pak si na rychlá dvoujádra můžeme nechat zajít chuť - alespoň zatím.

Athlony série 6000 (tak se buduou dvoujádra rodiny K10 jmenovat) prý totiž budou zaměřeny spíše na nízkou spotřebu a poměr výkon/watt. Proti Core 2 Duo od Intelu nasadí AMD své tříjádrové Phenomy (jádro Toliman). Bohužel, ve většině aplikací stále záleží spíše na hrubém výpočetním výkonu jednoho jádra, a tak mám obavy, že to příliš dobrá konkurence nebude. Pokud tedy potřebujete rychlé dvoujádro a musí to být AMD, raději si pospěšte a kupte si jeden z posledních 90nm Athlonů 64 X2 s 2×1MB cache, než zmizí z pultů obchodů.

Jistě vám také neuniklo, že dvoujádrová varianta K10 nabrala oproti čtyřjádrové značné zpoždění. Zpoždění oproti původnímu plánu evidentně postihlo i projekt Fusion, kombinaci procesoru a grafického akcelerátoru v jednom balení. Hotového hardware se dočkáme prý ve druhé polovině roku 2009. Ze zkušenosti víme, že jakákoliv širší časová rozpětí většinou znamenají posledních pár týdnů daného období, tolik tedy pro upřesnění.

Zdroj: Fudzilla 1 | 2

Autor článku