Hlavní navigace

Rychlejší a světelnější. Takhle fotí iPhone 5S [galerie]

11. 9. 2013

Sdílet

Zdroj: Redakce

Jednou z hlavních novinek iPhonu 5S je aktualizovaný zadní foťák iSight. Apple se sice neodvázal jako Nokia nebo Sony, takže nečekejte stabilizovaný snímač, obrovské rozlišení nebo optický zoom, zlepšováky jsou ale přesto užitečné.

iSight si zachoval stejné 8Mpx rozlišení, ale snímací čip je větší, takže narostly i rozměry jednotlivých světlocitlivých buněk. Ty tak dokážou zachytit více světla, což v praxi znamená lepší citlivost za horšího osvětlení a také vyšší dynamický rozsah.

Jedna vs. dvě diody blesku
Jedna vs. dvě diody blesku    

U starších iPhonů (ale i mnoha jiných telefonů) měly snímací buňky/pixel velikost 1,4 mikronu, u iSightu v iPhonu 5S je to 1,5 mikronu. Celkově se tak buňky zvětšily o necelých 15 %. Dalším zlepšením je světelnější objektiv (f/2,2 vs. f/2,4), celkově tak Apple hovoří o 33% vyšší citlivosti foťáku na světlo než u předchozí generace. Mimochodem: HTC One má 2mikronové pixely.

 

Firma vylepšila také blesk. Přibyla druhá dioda. Jedna teď vypálí teplé a druhé chladné barvy. Celkově mohou vykouzlit přes 1000 různých kombinací světel, což údajně pomůže v lepší barevné podání fotek v interiérech.

Rychlejší dávkové snímání
Rychlejší dávkové snímání

Lepší snímač doplnil i rychlejší obrazový procesor v čipsetu Apple A7, dle oficiálních materiálů se uživatelé mohou těšit na dvakrát tak rychlé automatické zaostřování ve srovnání s iPhonem 5. Přibyl tzv. burst mode. iPhone 5S dokáže za sekundu pořídit až 10 fotek v plném rozlišení. To má souvislost i s volitelným softwarovým stabilizátorem obrazu. Telefon pořídí čtyři fotky najednou, z nich automaticky poskládá jednu výslednou, která bude ostrá a s menším šumem.

Obrazová stabilizace
Obrazová stabilizace

iPhone 5S také rychleji natáčí. V rozlišení 720p zachytí 120 snímků za sekundu, což při přehrávání v normálním režimu 30 fps znamená čtyřnásobné zpomalení času. Slowmo videí už je plný YouTube, díky novince od Applu jich zase bude o něco více. 5S už umí i zoomovat během natáčení videa, přiblížení je až trojnásobné.

Video s 120 fps dokáže zmrazit pohyb
Video s 120 fps dokáže zmrazit pohyb

Fotogalerie

Apple se pochlubil i reálnými demosnímky. Dle nich to vypadá, že iPhone 5S fotí opravdu hezky. Berte je ale jen jako ilustraci toho, co iSight dovede. Ne každý dokáže fotit tak, aby byl výsledek stejný. Foťák je pouze polovina práce. Druhou půlku dělá šikovnost fotografa a jeho cit pro práci se světlem.

Demosnímek z iPhonu 5S

CS24

 Demosnímek z iPhonu 5S Demosnímek z iPhonu 5S Demosnímek z iPhonu 5S Demosnímek z iPhonu 5S Demosnímek z iPhonu 5S 

Zdroj: Apple, zde originální demosnímky v plném rozlišení