Hlavní navigace

Rychlý přístup ve Firefoxu zobrazuje citlivý obsah zabezpečených stránek

25. 6. 2012

Sdílet

Zdroj: Redakce

Na začátku června vyšel Firefox 13, jenž po měsících plánování konečně přinesl významné vylepšení v podobě variace na Rychlý přístup, známý především z Opery. Očekávaná funkce účelně vyplnila nový panel, který zbytečně zel prázdnotou. Jenže není všechno zlato, co se třpytí. Ačkoli ohnivá liška prochází několika testovacími koly, stejně se testerům a vývojářům nepodařilo vychytat všechny mušky. Nově objevený problém souvisí s náhledy stránek, které aplikace zaznamená do paměti, takže web mezi ostatními náhledy v novém panelu snadno rozpoznáte na první pohled. Jenže Firefox snímá také stránky s citlivým obsahem, které chrání šifrovaný protokol HTTPS.

 

Jeden pozorný čtenář magazínu The Register si všiml, že mu prohlížeč do jednoho z náhledů uložil internetové bankovnictví. Na obrázku zřetelně rozeznal, co v relaci zrovna prováděl. V náhledu se objevila čísla účtů, stav účtu atd. Totéž platí pro e-mail, kdy Firefox „vyfotografoval“ obsah zabezpečené relace. Je přitom jasné, že tyto údaje by neměly být vystavovány na odiv. Náhodný uživatel, kterého na svůj počítač pustíte, může spatřit citlivé údaje, jenž normálně chrání heslo, případně jiné prvky. Mozilla chybu připustila a slíbila ji v budoucnosti opravit. Do té doby si případně dávejte pozor na to, co prozrazuje váš Rychlý přístup.

Firma podotýká, že informace nejsou nikam odesílány. Najdete je na místním disku a kdykoli je můžete smazat. Uvedenou funkci navíc můžete vypnout klepnutím na tlačítko v pravém horním rohu obrazovky v novém panelu. Pak se ukáže opět prázdná bílá stránka.

 

Zdroj: The Register via Neowin

Byl pro vás článek přínosný?