Hlavní navigace

Ryzen APU umí HDMI 2.0 – i s AM4 deskami, které mají ve specifikaci jen verzi 1.4

26. 2. 2018

Sdílet

Zdroj: Fritzchens Fritz, použito se souhlasem autora - public domain

Nějakou dobu po vydání procesorů AMD Ryzen s integrovanou grafikou v provedení pro desktopový socket AM4 tu k nim máme ještě jednu novinku. Tyto procesory by měly být docela dobrou volbou pro HTPC, tedy počítače k přehrávání filmů, jelikož podporují moderní videoformáty (10bitové HEVC a VP9) a jejich integrované GPU má i nějakou tu páru na MadVR. Ovšem multimediální schopnosti na první pohled kazila jedna věc: prakticky žádná deska se socketem AM4 nepodporuje HDMI 2.0. Naštěstí to ale vypadá, že tento problém nakonec padne.  

HDMI 2.0 v praxi funguje. Minimálně na některých deskách

Samotné APU Raven Ridge podle informací od AMD na své integrované grafice podporuje HDMI 2.0 a tedy 4K obraz se 60 snímky za vteřinu na tomto rozhraní; potvrzují to i údaje k jeho embedded verzi Ryzen V1000. Při přehrávání chráněného obsahu pak má podporovat HDCP 1.4 i HDCP 2.2. Podle firmy záleží skutečná podpora ale také na základní desce, v které je APU zapojeno. A jak víme, ty uvádí jen HDMI 1.4. Ovšem zdá se, že v praxi toto není tvrdé omezení a tyto základní desky jsou ochotné fungovat i v režimu HDMI 2.0, ačkoliv to jejich specifikace neuvádí.

Někteří uživatelé toto vyzkoušeli a zjistili, že HDMI 2.0 se s desktopovým APU Raven Ridge skutečně dá používat. Na Small Form Factor Forum k tomuto tématu vzniklo speciální vlákno. Během posledního týdne v něm potvrdili majitelé několika desek, kteří měli po ruce vhodný monitor nebo televizi, že jim HDM 2.0 s Ryzenem 2200G nebo 2400G funguje. Tedy, že lze připojit obrazovku s rozlišením 4K při 60 snímcích za vteřinu při plném RGB vzorkování 4:4:4, což je to, kvůli čemu je HDMI 2.0 třeba.

Ryzen 5 2400G na fotografie z "unboxingu" webu The Tech Report Ryzen 5 2400G na fotografie z "unboxingu" webu The Tech Report

Zdá se, že vodiče a konektory na deskách běžně dokáží fungovat na vyšších frekvencích vyžadovaných u HDMI 2.0 a podporují tento signál, když je instalované APU nyní schopné ho po nich vyslat. Je možné, že specifikace desek stávající generace uvádějí podporu pouze pro HDMI 1.4a čistě proto, že v robě jejich uvedení nebylo možné HDMI 2.0 otestovat. A nebo proto, že certifikace a přidání loga na krabici by stálo peníze navíc. U desek příští generace s čipsety řady 4000 by už ovšem HDMI 2.0 snad mohlo často být podporováno i oficiálně.

Určitý problém může zdá se s HDMI 2.0 být na Linuxu. Linuxové ovladače v některých případech odmítají nastavit režim HDMI 2.0 a jím umožněné kombinace rozlišení a frekvencí. Důvodem zřejmě je, že se řídí informacemi o schopnostech výstupu, které jsou nastavené v BIOSu desky. Protože ty avizují, že nic víc než HDMI 1.4a použít nelze, ovladač pak HDMI 2.0 nedovolí. Oproti tomu ovladače na Windows k tomuto zdá se vůbec nepřihlíží a tím pádem vše funguje. Je možné, že eventuálně díky otevřenému kódu vznikne patch, nebo bude volba pro ignorování limitů z BIOSu přidána do jádra, pak by snad HDMI 2.0 mělo fungovat i na tomto operačním systému.

Desky, na kterých uživatelé Small Form Factor Forum potvrdili fungující HDMI 2.0 (v některých případech jde o informaci z recenzí) Desky, na kterých uživatelé Small Form Factor Forum potvrdili fungující HDMI 2.0 (v některých případech jde o informaci z recenzí)

Mezi deskami, na kterých HDMI 2.0 údajně úspěšně běží, jsou Mini-ITX modely od Gigabyte (deska AB350N-Gaming WiFi) nebo ASRocku (Fata31ty AB350/X370 Gaming-ITX/ac) a také různé mATX modely, včetně lowendové Gigabyte A320M-S2H. To je dobrá zpráva, jelikož to snad znamená, že funkčnost této neoficiální podpory by mohla být docela široká a nepůjde jenom o lepší dražší modely.

KL24

Audioquest Diamond HDMI 1600

Neoficiálně umí Raven Ridge i ECC DDR4

Podle uživatelů (viz Reddit) funguje zřejmě u Ryzenů 2200G/2400G ještě jedna věc, která ve specifikacích není oficiálně napsaná: ECC u pamětí. Zdá se, že stejně jako v případě první generace Ryzenů je i zde v procesoru ponechána funkce ECC zapnutá. Podpora je to opět neoficiální a závisí na tom, zda je potřebná infrastruktura implementovány základní deskou a BIOSem. Ovšem na těch modelech, na kterých ECC běhalo s předchozími Ryzeny, by mělo úplně stejně jít i s APU.

Byl pro vás článek přínosný?