Hlavní navigace

Názor k článku Ryzen a kryptoměny vytáhly AMD k slušnému zisku. Za Q3 2017 má tržby přes 1.6 miliardy od Radek Holeček - Ano, myslím to stockholder equty, které se do...

  • 25. 10. 2017 20:20

    Radek Holeček

    Ano, myslím to stockholder equty, které se do češtiny v odborné terminologii překládá jako vlastní jmění. Účetně jsou to Aktiva-cizí zdroje. U AMD to bylo v pololetí 3370-2953.
    A ano, máte pravdu, že v tržní ceně jsou zahrnuty i budoucí (očekávané) zisky. A ne, nemáte pravdu, že by měla být hodnota firmy v očích informovaného pozorovatele vyšší, než před půl rokem. Informovaný pozorovatel totiž vidí, že AMD promrhalo příležitost, kterou s Ryzenem získalo, kdy nedokázalo přetavit ten půlroční náskok před Coffe Lake v náležitý zisk. Zisk 55 milionů za tento půlrok je vážně ubohý, když uvážíme, že je to v okamžiku, kdy grafická divize jede na 100 %. Podle čísel to vypadá, že kdyby nebyl boom kryptoměn, AMD se stále bude potácet v mínusu.
    Investor se dneska ptá: Když za půlrok s dvěma obrovskými výhodami byl zisk 55 milionů, jaký bude zisk, když tyto výhody pominou? A tento očekávaný zisk porovnává s tím, kolik stojí dneska akcie. No a pravděpodobně dost investorům připadá, že dnešní cena akcie je moc vysoká.