Hlavní navigace

Odpověď na názor

Odpovídáte na názor k článku Ryzen a kryptoměny vytáhly AMD k slušnému zisku. Za Q3 2017 má tržby přes 1.6 miliardy. Názory mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé.

  • Tento text je již více než dva měsíce starý. Chcete-li na něj reagovat v diskusi, pravděpodobně vám již nikdo neodpoví.
  • 26. 10. 2017 10:41

    Radek Holeček

    tombomino:
    Já nemluvil o ceně, za kterou budou ta APU prodávat. Jen jsem konstatoval, že výrobně budou stát cca dvojnásobek.
    A ano, máte pravdu s tím nadhodnocením akcií. A to je přesně to, o čem tu píšu. Nejde o nějaké fandění značce. Investor musí zohledňovat všechno. Nestačí fakt, že má firma skvělý produkt, ale musí na tom skvělém produktu dostatečně vydělávat. Ale nikdo z těch řvounů o tom, jak je AMD skvělé, tu ještě nenapsal o tom, že je tak skvělé, že neváhali do jeho akcií investovat, protože jsou podhodnocené.
    A to vaše srovnání 450 ks 8700K (za 20 dnu od uvedeni) oproti 23000 ks 7700K jsem tedy moc nepochopil. Těch 23 tisíc kusů asi není během 20 dní, že? Navíc to, kolik se prodalo jiných inteláckých procesorů nemá jaksi vliv vůbec žádný vliv na to, jestli se Coffee Lake prodá víc než Ryzenů. Co takhle zkusit srovnat, že té nové i7 jakožto topmodelu Intelu v tom vašem německém "czc" prodalo 310 kusů za 20 dní, zatímco top modelu od AMD (R7 1800x) se prodalo 2480 kusů za 238 dní. Tedy i přes nedostupnost má vyšší denní prodeje (a škoda, že není srovnání, kolik jich vážně prodali za posledních 20 dní). Jak to bude vypadat, až dostupný bude? Myslíte, že až bude dostupný, budou se ta AMDčka prodávat alespoň stále stejně? Dost pochybuju. A ano, AMD pravděpodobně půjde cestou snížení ceny, kterou si tak pochvalujete (jako zákazník), ale uvědomte si, že 10% sleva z ceny znamená cca 30% snížení zisku na prodaném CPU. A zisk to je to, oč v akciích běží. Investor se tedy zeptá. Je reálné, aby čistý zisk v dalších čtvrtletích byl pravidelně alespoň 176 milionů (700 milionů ročně), což by stavělo ziskovost AMD na úroveň Intelu? Pokud ano, tak se stane AMD pro investora stejně atraktivní jako Intel. Pokud ne a odhadneme, že by se AMDčku dařilo alespoň tak dobře jako toto čtvrtletí (zisk 71 milionů), musí cena akcií ještě o desítky procent klesnou.