Hlavní navigace

Názor k článku Ryzen a kryptoměny vytáhly AMD k slušnému zisku. Za Q3 2017 má tržby přes 1.6 miliardy od Radek Holeček - tombomino:Interní náklady není potřeba vidět, ale když u...

  • 26. 10. 2017 11:46

    Radek Holeček

    tombomino:
    Interní náklady není potřeba vidět, ale když u Intelu zabírá méně výkonná grafika tak půlku čipu, očekávám, že u AMDčka bude daleko výkonější grafika zabírat také alespoň půlku čipu. No a jelikož si AMDčko ty čipy nechává vyrábět a platí za wafer, můžeme očekávat přibližně dvojnásobné náklady na výrobu.
    jfb:
    Že 10% sleva znamená 30% snížení zisku, samozřejmě nevím, to byl jen optimistický odhad. Ve skutečnosti to bude pravděpodobně ještě víc. Ona totiž marže je hrubá. A zisk, který řeší akcionáři, je čistý. Takže i třeba ten nenáviděný Intel, který má 65% marži, a najednou by se rozhodl udělat vstřícné gesto a všechno zlevnil o 10 %, klesne mu čistý zisk o 50 %.
    Jinak by mě zajímalo, podle čeho usuzujete, že by měly jít náklady u Ryzenu dolů. Jakože jim GF bude ty čipy vyrábět levněji jen proto, že se AMD dočkalo konkurence?
    Chápete, že výrobní náklady na Ryzen 3-7 jsou naprosto stejné? Čím víc se prodá těch levnějších, tím méně zisku.